Čime možete da zamenite pšenično brašno

Na sreću, ne moramo da potpuno odustanemo od kolača i peciva da bismo ostali zdravi. Sve više hranljivih, bezglutenskih zamena za belo brašno je dostupno u prodavnicama zdrave hrane. Neke od njih u velikoj meri u potpunosti zadržavaju i ukus i teksturu belog brašna. Evo nekoliko veoma dobrih.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno se dobija mlevenjem bele mase kokosovog oraha. Ono je slatkastog ukusa i niskog glikemijskog indeksa (za razliku od belog brašna, koje ima visok glikemijski indeks). Supena kašika kokosovog brašna sadrži 10 grama dijetnih vlakana, što je dvaput više nego pšenične mekinje, a 20 puta više od belog brašna! Kokosovo brašno sadrži dosta proteina, a malo masti. Istraživanja povezuju dugoročno konzumiranje kokosovog brašna sa sniženjem krvnog pritiska, sniženjem šećera u krvi, poboljšanom funkcijom štitne žlezde i povećanom energijom.

Heljdino brašno

Heljdino brašno ne sadrži gluten. Pravi se od heljde, biljke sa trouglastim semenkama, koja u stvari nije žitarica. Ima specifičan ukus i finu teksturu. Kao i kokosovo brašno, i heljdino brašno je zdravije od belog brašna u svakom pogledu. Sadrži veliku količinu biljnih vlakana i proteina (uključujući i svih osam esencijalnih aminokiselina). Bogato je mineralima kao što su magnezijum i bakar. Sadrži dva flavonoida – kvercetin i ruten – koja štite ćelije od upalnih procesa i oštećenja.

Brašno od američkog rogača

Brašno od američkog rogača (mesquite, algarrobo) ima slične povoljne zdravstvene osobine kao i kokosovo i heljdino brašno. Ne sadrži gluten, bogato je biljnim vlaknima, a sadrži i proteine. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, dosta esencijalnih minerala, uključujući magnezijum i kalcijum. Konzumacija ovog brašna povezuje se sa gubitkom kilograma, smanjenjem šećera u krvi i sniženjem krvnog pritiska.

Izvor: B92
Foto: Wikipedi

Pogledajte još