Zašto sado-mazo seks nije za sve ljude?

Sadomazohizam ili seksualni užitak u davanju ili primanju bola, može biti meditativno iskustvo i u nekim slučajevima može da dovede i do promenjenog stanja svesti, pokazuje najnovije istraživanje.

Dugo vremena sadomazohizam smatrao se poremećajem, ali ako su obe strane saglasne u takvoj vrsti seksa, zapravo nema nikakve štete, tvrde psiholozi koji su radili na nesvakidašnjem istraživanju.

Već su i neka ranija istraživanja pokazala da su ljudi koji uživaju u takvom seksu, srećniji i raspoloženiji.

Zanimljivo je da su stručnjaci uočili i neke promene u mozgu tokom sadomazohističkog seksa koje se mogu opisati kao promena svesti. Ne može se tačno objasniti zašto se to događa, ali vidljivo je da se u određenom delu mozga zaista događaju promene, kao kod osoba koje uzimaju neke halucinogene supstance.

"Deo razloga zašto se sadomazohističke aktivnosti smatraju toliko ekstremnima i intenzivnima je taj što menjaju protok krvi u mozgu", rastumačio je Džejms Ambler sa Univerziteta Northern Ilinois.

Ali, stručnjaci upozoravaju da sadomazohistički seks može biti pozitivan isključivo ako ga obe strane žele i zaista uživaju u njemu. U suprotnom, takav je oblik seksa destruktivan.

Autor: tportal.hr

Pogledajte još