Anastasija u bolovima, roditelji gube nadu

Devojčica je u utorak specijalnim letom doputovala iz Češke, gde je na klinici „Motol“ pokušano lečenje tumora protonskim zračenjem, jer joj se posle 11 ciklusa zračenja stanje pogoršano.

Odmah je smeštena u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije u Novom Beogradu. Očajni roditelji kažu za "Novosti" da je Anastasija u teškom stanju i da polako gube i zadnju nadu.

Dodatnu konfuziju izazivaju kontradiktorne izjave lekara. Dok neki tvrde da Anastasija nema šanse da preživi, drugi smatraju da ima nade.

"Ona je na intezivnoj nezi, teško joj je, ima bolove i trudimo se da joj olakšamo patnje. Ona je pametna devojčica, ali kao da naslućuje kraj, u par navrata smo razgovarali ona je čak predložila da se oprostimo. Srce mi se cepa, ne pomažu ni sedativi jer ovo je bol koji se ne da opisati, najteže je kad izgubite svaku nadu",
priča otac Dragan.

Snežana Trajković koja je inače medicinski radnik prilično je zbunjen reakcijama lekara. Nije u stanju da govori i trudi se da svaki sekund provede pored deteta. Inače, ona je sa devojčicom bila u Češkoj i o tamošnjim lekarima ima samo reči hvale.

"Lekari u Češkoj su ustanovili metastaze tumora na plućima i proširenje bolesti na mozak. Tumor je sada velične deset puta deset centimetara. I lekari u Beogradu uradiće niz novih analiza. U međuvremenu mi smo kao očajni roditeji odlučili i da probamo sa alternativnom medicinom"
, priča Dragan.

On naglašava da su lekari u Češkoj lečenje devojčice u beogradskom Institutu za majku i dete, ali da je propust u njenom lečenju napravljen u Nišu,gde su nakon dijagnotifikovanja bolesti preporučili hemioterapiju,a ovaj tumor se ne leči na taj način. Tada joj je u potpunosti pao imunitet i organizam je teško podneo protonska zračenja koja su, sa druge strane, jedino rešenje u borbi protiv tumora.

"U ovoj agoniji razmišljam i o tužbi, jer ako ne spasimo moje dete spasićemo neko drugo"
, priča Dragan.

Za razliku od roditelja lekari sa Instituta za majku i dete ne gube nadu da se Anastasija može izlečiti i bore se za njen oporavak, nakon čeka bi mogla da nastavi sa lečenjem na klinici u Češkoj.

STIŽU BRAT I SESTRA
Lokalna samouprava u Vranju od prvog časa bila je uz porodicu Trajković. Svi resursi grada i dalje su na raspolaganju porodici.
"Svim srcem smo uz Trajkoviće, sve što je u našoj moći pomažemo porodici. Imaju našu i finansijsku i moralnu podršku", kaže gradonačelnik Vranja Zora Antić.
U sredu bi, prema rečima gradonačelnika, Anastasijini brat i sestra Lazar (13) i Sara (14) trebalo da doputuju za Beograd, kako bi porodica bila na okupu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još