Tomislav Jovanović: Školujemo kadar da bi ga izvozili

Foto: Miloš Miškov / Beta

"Mi smo, nažalost, zemlja koja školuje kadar da bi ga izvozila"
, kazao je Jovanović na konferenciji "Razvoj karijernog vođenja u cilju unapređenja visokog obrazovanja u Srbiji", koja je održana u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

On je kazao da je upravo to argument protiv svih onih koji kritikuju obrazovni sistem u Srbiji. "Obrazovni sistem u zemlji nije toliko loš koliko ga mi lošim prikazujemo", kazao je Jovanović.

Inače, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, Srbija se nalazi na 141. mestu po odlivu mozgova na rang-listi od 144 zemlje. Za zemlju od sedam miliona stanovnika to predstavlja ozbiljan ekonomski, ali i društveni problem, prenela je nadvno Politika, koja je objavila i istraživanje studenata Fakulteta političkih nauka, koje je pokazalo da mladi i obrazovani ljudi napuštaju našu zemlju velikom brzinom.

Njihovo istraživanje je takođe pokazalo i da je 82 odsto ispitanih izjavilo da bi napustilo zemlju.

Koliko je do sada mladih i obrazovanih otišlo iz Srbije, "trbuhom za kruhom", niko pouzdano ne zna. Procene profesora dr Vladimira Grečića koji decenijama proučava iseljavanje, jeste da je od 1990. Srbiju napustilo bar 40.000 stručnjaka sa visokom spremom.

Na svakoga je potrošeno otprilike 300.000 dolara, pa se tako dolazi do gubitka od neverovatnih 12 milijardi dolara.

Aktuelni ministar prosvete danas je pak ocenio da je uprkos lošim finansijskim uslovima i problemima iz prošlosti, obrazovni sistem Srbije na zadovoljavajućem nivou. "Potrebno je da predavači na svim nivoima obrazovanja učine da nastava bude prijemčivija i zanimljivija za učenike i studente", kazao je Jovanović.

On je poručio da Srbija ne može u Evropu neobrazovana i da cilj treba da bude dostizanje najviših evropskih standrda u obrazovnom sistemu.

Ministar je kao probleme u srpskom obrazovanju naveo nedostatak adekvatnog informacionog sistema, a kada je reč o visokom obrazovanju založio se za kategarizaciju fakulteta na osnovu toga koliku mogućnost zapošljavanja pružaju studentima.

Beta

Pogledajte još