Napici kojih morate da se odreknete da biste sačuvali zdravlje

"Voćni" sokovi
Ako ne čitate pažljivo, nećete uočiti da je većina voćnih sokova mešavina koja, ako i sadrži voće, dobrim delom sadrži dodati šećer i vodu. Ni 100-postotni voćni sokovi nisu savršeni, ali su ipak bolji izbor. Najbolje je da sami kupite voće i da u sokovniku napravite sok.

Mlečna i slatka pića sa kafom
Neki napici sa kafom, zbog mleka, pavlake, šlaga ili šećera, mogu da sadrže i do 800 kalorija. Tipičan napitak ove vrste sadrži 170 grama šećera, što izaziva nagli skok šećera u krvi.

Voda sa ukusom voća ili od lekovitog bilja
Ovakvi napici sadrže šećer. Ako je na listi sastojaka navedeno nešto više od vode i arome, dobro razmislite da li vam to treba.

Dijetalni gazirani napici
Dijetalni gazirani napici možda nemaju kalorije, ali su obično i bez hranjivih materija. Osim što vas udaljuju od vode i prirodnih čajeva, koji su zapravo najbolji napici protiv žeđi, sadrže i neka jedinjenja koja u većim količinama mogu da naškode zdravlju.

Kokteli
Većina koktela je bogata kalorijama. Na primer, pinja kolada može da ima i do 880 kalorija, a to je osam puta više od jedne čašice ruma.

"Zdravi" šejkovi od voća
Da, voće je zdravo, ali ako unosite više kalorija nego što ih potrošite, višak će da se nataloži kao masno tkivo. Razmislite malo koliko ste toga popili? Ne preterujte.

Napici za sportiste
Mnogi sadrže mešavinu prirodnih i veštačkih zaslađivača, a tu je i čitav niz aditiva. Čitajte šta piše na etiketi.

Žestoka pića
Sva alkoholna pića pijte umereno. Neki alkoholni napici, ako ih pijete umereno, mogu da budu korisni za zdravlje. Ali, sa trećom čašicom stvari izmiču kontroli i umesto koristi imate samo štete, a tu spada i gojaznost. Američko udruženje za borbu protiv raka poručuje da je rizik od smrti zbog raka 36 odsto veći kod osoba koje svakodnevno piju žestoka pića (tri ili više čaše svakog dana) nego kod onih koje alkohol piju umereno ili ga uopšte ne piju.

Gazirani napici
Prepuni su šećera i nemaju hranjive materije. Direktno su povezani sa debljinom.

Energetski napici
Ovde se obično misli na napitke koji sadrže kofein. Problem je što većina sadrži stvarno previše kofeina i šećera, zbog čega izazivaju nagli rast i podjednako tako nagli pad energije. Ako vam treba da popijete nešto dok naprežete mozak, bolji izbor je zeleni čaj ili obična voda, a dobro će doći i šaka oraha.

Izvor: Ženski kutak

Pogledajte još