Predsednik izjavio: Bez Kine nema velikih projekata u Srbiji

Nikolić je u razgovoru sa zamenikom generalnog direktora kineske Eksim banke Vangom Hong Veiem istakao da se dosadašnje kineske investicije u Srbiji "realizuju prilično uspešno" i da očekuje da budu još intenzivnije, saopštila je pres služba Predsednika Srbije.

On je dodao da se nada da će se saradnja sa Kinom unapređivati nakon formiranja nove vlade Srbije.

Nikolić je ocenio da ulaganje u projekte predstavlja investiciju u budućnost Srbije i da se više od deset godina kreditirao budžet Republike, umesto razvoj privrede.

- Danas svi skupo plaćamo pogrešnu ekonomsku politiku ranijih vlada. To mora da se promeni i Srbija je spremna da kandiduje svoje projekte, jer je svesna da će Kina, ukoliko ne nađe u Srbiji pogodno tle za plasman svojih sredstava, otići u drugu zemlju centralne i istočne Evrope - kazao je Nikolić.

U saopštenju se navodi da je zamenik direktora Eksim banke istakao da gaji duboko prijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu, i dodao da je ta banka najviše novca za investiranje namenila za infrastrukturne i projekte u oblasti energetike.

- Veoma smo zainteresovani da prvu tranšu sredstava izdvojenih za zemlje centralne i istočne Evrope u iznosu od 500 miliona dolara, uložimo u izgradnju puteva, mostova, energetskih postrojenja i obnovljive izvore energije - naglasio je Vang Hon Vei.

On je kazao da Srbija, u programu Eksim banke za centralnu i istočnu Evropu, zauzima posebno mesto.

Nikolić je predložio da kineske kompanije planiraju direktne investicije u Srbiji, jer na taj način mogu značajno smanjiti troškove transporta i istovremeno iskoristiti ugovore o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa više zemalja.

Izvor: Blic

Pogledajte još