Test koji otkriva kada ćete umreti: Saznajte koliko vam je vremena ostalo

Navodno je potrebno da date samo uzorak krvi zahvaljujući kojem je na jednostavan i brz način moguće otkriti koje bi bolesti uskoro mogle da vas ubiju. Tim naučnika tvrdi da je test efikasan čak i kod potpuno zdravih osoba.

Istraživači su testirali uzorke krvi više od 17.000 zdravih osoba i njihovu reakciju s više od 100 različitih hemijskih sastojaka. Zatim su pratili zdravstveno stanje svih tih osoba pa su nakon nekoliko godina napravili poređenje uzoraka onih koji su u tom periodu umrli s uzorcima preživelih.

Na taj način su otkrili četiri biomarkera koja prognoziraju verovatnoću nečije smrti tokom perioda od pet godina.

Iako su ti biomarkeri i ranije bili poznati i prisutni su u krvotoku svakog čoveka, dosad je samo jedan od njih dovođen u vezu s lošim zdravljem.

Ključna je njihova koncentracija, na koju ne utiču faktori poput starosti, debljine, zavisnosti od alkohola ili cigareta ili pak zdravstveni problemi kao što su povišen krvni pritisak ili holesterol.

"Posebno je zanimljivo da ti biomarkeri ukazuju na rizik od vrlo različitih tipova bolesti. Čini se da su signal opšte krhkosti organizma"
, kaže jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju Džon Ketunen.

On najavljuje dodatna istraživanja, a sve s ciljem da se omogući blagovremeno otkrivanje neke skrivene bolesti kako bi se na vreme krenulo sa medicinskim tretmanom čime bi ovim osobama život bio spašen.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još