Kina: Vreme je da Zapad napusti hladnoratovski mentalitet

Taj komentar objavljen u zvaničnom glasniku kineske vladajuće Komunističke partije predstavlja dosad najoštriju reakciju zvaničnog Pekinga na razdor između Zapada i Rusije, koji je počeo da raste nakon što je posle višemesečnih protesta sa vlasti opozvan predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

"Teorije vezane za politiku, ekonomiju i bezbednost tokom ere Hladnog rata i dalje utiču na način na koji veliki broj ljudi gleda na svet, a neki zapadnjaci su i dalje opterećeni neprijateljstvom prema Rusiji", objavio je "Pipls dejli" i pozvao zemlje Zapada da "napuste svoje zastarele načine razmišljanja i intenziviraju saradnju".

"Odbacivanje okova hladnoratovskog mentaliteta će smanjiti nepotrebne konfrontacije, čime će biti omogućeno lakše rešavanje problema u međunarodnim odnosima", navodi se u komentaru.

Kina i Rusija gaje bliske veze i imaju iste stavove po mnogim pitanjima na polju međunarodne diplomatije, kao što je kriza u Siriji.

Zvanični Peking dosad nije izrazio veće interesovanje za ukrajinsku krizu, bilo sa diplomatskog ili finansijskog stanovišta, odnosno da odobri toj zemlji pomoć za izlazak iz ekonomske krize.

Izvor: B92

Pogledajte još