Nastavlja se suđenje Miškoviću

0

Suđenje Miroslavu Miškoviću, sinu Marku, Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća nastavlja se danas.

Foto: Marko Drobnjakovic / Beta-AP

Suđenje će biti održano u Palati pravde u Savskoj ulici. Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane.

Danas će Djurašković, koji je u januaru iznoseći svoju odbranu optužio je čelnike Demokratske stranke za propast putarskih preduzeća, tvrdeći da su ga ucenjivali, vršili pritisak i na kraju uhapsili, nastaviti da odgovara na pitanja tužilaštva, suda kao i Miškovića.

Djuraškoviću je pre desetak dana ukinut kućni pritvor u kom je proveo više meseci, nakon što je pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu.
Nakon Djuraškovića, odbranu će početi da izlaže takođe optužni sin vlasnika Delte Marko Mišković.

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona evra u gotovini u zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika „Delta holdinga“, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Djuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi kao i na početku sudenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik „Delta holdinga“ pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,2 miliona evra.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.