Čak i ako dete ne ide u vrtić, račun 6.000 dinara!

Roditelji se pitaju šta košta toliko kada dete nije pojelo nijedan obrok, nije koristilo sredstva za higijenu, niti bilo šta drugo u vrtiću?

Pravilnik o regresiranju za dane opravdanog odsustva deteta promenjen je 2010, kada su postojale liste čekanja za upis u vrtići.

U skladu sa Pravilnikom o regresiranju, za dane opravdanog odsustva deteta, naplaćuje se 50 odsto dnevne cene, odnosno režijskih troškovi. Stvarni troškovi rada vrtića se ne umanjuju, a to su troškovi grejanja, struje, vode, sredstava za održavanje higijene, namirnica, komunalija, plate vaspitača i ostalih zaposlenih..., navodi se u odgovoru Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Opravdano odsustvo je ako roditelj donese potvrdu lekara ili kopiju rešenja o godišnjem odmoru. U opravdanje se računaju i državni i verski praznici, kao i nepredviđene situacije u porodici, ali roditelji o tome moraju da podnesu pismenu izjavu. Ukoliko dete izostane iz vrtića zbog odlaska na odmor sa babom i dedom, ili nekim drugim članovima porodice, roditelji će morati o tome da daju pismenu izjavu.

Nadležni su se na ovaj korak odlučili, pošto je bilo dece koja su upisana, ali nisu išli u vrtić, već su roditelji samo čuvali mesto, a mnogi mališani koje nije imao ko da čuva ostajali su bez mesta.

U međuvremenu su liste čekanja ukinute, pa se roditelji opravdano pitaju zašto je ova odluka i dalje na snazi.

"Dete nije išlo u vrtić ceo januar, a stigao mi je račun nešto više od 5.000 dinara, pošto imamo popust od deset odsto na stambeni kredit", ogorčena je jedna majka.

"Interesuje me šta toliko košta kada moje dete čitav mesec nije kročilo u vrtić, niti je jelo, niti pilo... Ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, trudeći se da deci obezbede ono najosnovnije, a onda treba da plaćaju nešto što nisu koristili. Da ne govorim o tome što nosimo vlažne maramice, čaše, salvete...", navodi ona.

Najveća cena koju plaćaju roditelji iznosi 9.705, dok je najmanji iznos 596 dinara. Za roditelje postoje brojni popusti, samohrani roditelji plaćaju pola cene, a od 1. januara ove godine treće i svako naredno dete ima besplatni boravak u vrtiću.

Izvor: B92

Pogledajte još