Najzanimljiviji smartfoni sa Svetskog mobilnog kongresa

Samsung Galaxy S5

Južnokorejski Samsung je predstavio novi Galaxy smartfom o kome smo već pisali, a reč je o telefonu Samsung Galaxy S5.

Nekoliko dana nakon prezentacije primetno je da komentari na specifikacije ovog uređaja nisu najpozitivniji jer Galaxy S5 ne predstavlja veliki pomak u odnosu na svog prethodnika, model S4.
U svakom slučaju, Galaxy S5 Super AMOLED displej veličine 5.1 inč, Snapdragon 800 čipset sa četvorojezgarnim procesorom na 2,5 GHz, 2 GB RAM-a, 16/32 GB interne memorije, kameru od 16 megapiksela na poleđini, a odlikuju ga i specijalne funkcije poput brzog povezivanja, posebnih alatki za fitnes i funkcija za bolju zaštitu uređaja. Pored ovoga Samsung Galaxy S5 je i vodootporan.

(old_image)

Xperia Z2

Kompanija Sony je predstavila novu uzdanicu, model Xperia Z2. Smartfon dolazi sa 5.2-inčnim Triluminos ekranom, 2.3GHz Snapdragon 801 čipsetom sa četiri jezgra, 3GB RAM memorije, 16GB skladišnog prostora i kamerom od 20.7 megapiksela. Smartfon odlikuje nova Timeshift aplikacija za snimanje videa, dodavanje novih efekata i druge opcije pri snimanju 720p videa.

(old_image)

Nokia X

Nokia na ovogodišnji MWC 2014 sajam nije došla sa Windows Phone uređajem. Finska kompanija, čije odeljenje za mobilne tehnologije uskoro treba da pređe u ruke Microsofta, napravila je iznenađenje i predstavila seriju Nokia X Android smartfona. Telefoni Nokia X, X+ i XL rade pod svedenom verzijom Androida a namenjeni su tržištima u razvoju. Kompatibilni su sa oko 75 odsto aplikacija koji se mogu naći na Google Play prodavnici. Osnovna prednost Nokia X modela je svakako cena od 90 evra i mogućnost instaliranja third-party Android aplikacija.

(old_image)

BlackBerry Z3

Kanadski BlackBerry pokušava da se vrati na staze uspeha kada su mobilni telefoni u pitanju, pa je na MWC 2014 donela BlackBerry Z3 smartfon. Smartfon dolazi u aprilu, sa 5-inčnim qHD displejom, 1.2GHz dvojezgarnim Snapdragon 400 čipom, kamerom od 8MP i bez fizičke tastature, po kojoj je BlackBerry poznat. Očekuje se da će se BlackBerry Z3 prodavati po ceni nižoj od 200 dolara, što će ga načiniti najjeftinijim smartfonom sa BlackBerry 10 operativnim sistemom.

(old_image)

Blackphone

Još jedan zanimljiv smartfon, o kome smo takođe pisali, jeste Blackphone. Uređaj koji se promoviše kao najsigurniji smartfon na svetu ima PrivatOS softver koji nadgleda i kontroliše svaku aplikaciju koju korisnik preuzme, uključujući i pozive, kontakte, surfovanje webom, aplikacije koje se instaliraju. Nažalost, Proizvođač Blackphone-a ističe da smartfon neće štititi od NSA špijunaže.

Na ovogodišnjem Svetskom mobilnom kongresu izostali su vrhunski smartfoni velikih proizvođača, kao što su Apple, LG, HTC i Google, koji su odlučili da organizuju posebne prezentacije svojih novih uređaja u predstojećim mesecima.

B.J.

Pogledajte još