Ko prizna, pola mu se prašta: Novi Zakon o prekršajima

Vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, ocenio je da će novi zakon omogućiti efikasniji sistem kažnjavanja, brže sudske postupke, kao i da će smanjiti svakodnevnu korupciju sa kojom su suočeni građani.

On je istakao da zakon donosi niz novina, a kao jednu od najvažnijih izdvojio je uvođenje prekršajnog naloga koji može da se izda samo za blaže prekršaje, za koje je zaprećena novčana kazna.

Kada je reč o kaznama za saobraćajne prekršaje, vozač koji prihvati prekršajni nalog priznaje odgovornost i dužan je da u roku od osam dana uplati samo polovinu novčane kazne. U slučaju da ne prihvata krivicu za prekršaj, vozač može da se obrati sudu i pokrene postupak, u roku od 15 dana od učinjenog prekršaja.

Izmene su napravljene i u načnu dostavljanja presuda i poziva za dolazak na sud, pa tako sada zakon daje mogućnost da se ta rešenja uruče i na radnom mestu.

"Do sada je nadlžni organ mogao da dostavi rešenje samo na adresu na kojoj je okrivljeni prijavljen, a sada je ovlašćno lice dužno da pita izvršioca da li živi na toj adresi, kao i da ga pita za adresu mesta gde radi, tako da ćemo jedno lice moći da zovemo na tri adrese", rekao je Marinović.

Izvor: B92

Pogledajte još