Vek od otkrića Alchajmerove bolesti

Ove godine navršio se jedan vek od kako je nemački psihijatar Alojz Alchajmer prvi put konstatovao progresivno mentalno oboljenje koje postepeno uništava pamćenje.

Procenjuje se da od Alchajmera boluje oko 5 miliona Amerikanaca. Sada lekari i istraživači proučavaju umetnički opus jednog slikara kako bi saznali nešto novo o mentalnom stanju pacijenata.

Pod pokroviteljstvom Alchajmerove asocijacije, u njujorškoj Akademiji medicine otvorena je izložba slika i crteža Vilijama Utermolena, američkog slikara koji je 1995. godine oboleo od Alchajmerove bolesti. Mnoga od izloženih dela su autoportreti koji prikazuju umetnika u razliitim fazama bolesti. Nakon što mu je postavljena dijagnoza, Utermolenova umetnička tehnika se dramatično promenila, uz gušće poteze četkicom i više emocionalne ekspresije.

Doktor Den Kristensen, profesor psihijatrije i neurologije sa Univerziteta Jute, kaže da lekari posmatranjem ovih slika mogu da nauče mnogo jer dobijaju dragoceni uvid u mentalno stanje nekoga u poodmaklom stadijumu bolesti, s obzirom da većina pacijenata na kraju izgubi sposobnost verbalne komunikacije.

"Alchajmerova bolest postaje sve izraženija i češća a mi nastojimo da razumemo njenu tačnu prirodu i probamo da promenimo njen tok. Ova umetnička dela pokazuju nam deo toka bolesti, kazuju nam šta se dešava u kasnijim fazama i vidimo kako talentovani umetnik koji je možda bio na vrhuncu karijere počinje da stvara prilično degenerisane figure koje verovatno predstavljaju ne samo njegov sopstveni gubitak, već i njegovo iskustvo kako izgleda degenerisanost uporedo sa bolešću" - rekao je Kristensen.

Utermolenove hronološki poređane slike otkrivaju njegovo potonuće u demenciju. Pažljivi detalji nestaju a sve što ostaje 2000. godine su izobličeni autoportreti. Patriša Utermolen, slikareva supruga, kaže da mu nije bilo lako da nastavi sa umetničkim radom.

"Zaista je potrebna hrabrost da se suočite sa sopstvenim stalnim propadanjem i imate na umu da kada slikate sebe, ili se gledate u ogledalo, lice vam se gubi, vi ste toga svesni ali ne mžoete da to sprečite. Mislim da se to dešavalo svo vreme" - izjavila je gospođa Utermolen.

Vilijam Utermolen sada ima 73 godine. On više ne slika a živi u specijalnom domu za stare, pod stalnom negom lekara.

(FoNet)

Pogledajte još