Sve stvari koje ugrožavaju lepotu vaše kože: Ne ignorišite ih

Oko 20 odsto dece i 3 procenta odraslih pati od ekcema prouzrokovanog odećom. Veštački mirisi mogu da budu odgovorni za mnoge alergijske reakcije

* ODEĆA

Oko 20 odsto dece i 3 procenta odraslih pati od ekcema prouzrokovanog odećom, najčešće onom od vune i ostalih grubljih tkanina. Čak i kada materijal nije uzročnik iritacije, boje i ostale hemikalije koje se koriste u proizvodnji, mogu da nadraže kožu. Ako je osetljiva, nosite pamučnu odeću i izbegavajte tkanine koje se sporo suše i ne dozvoljavaju koži da “diše”.

* SAPUN

Da li su vam ruke suve i često vas svrbe? Ako je odgovor potvrdan, verovatno je reč o burnoj reakciji na sapun koji koristite, odnosno na neki sastojak iz njega. Možda suviše često perete ruke i tako skidate prirodna ulja koja ih štite. Važno je ih posle sapunjanja dobro isperete, a najbolje je da koristite sredstva namenjena osetljivoj koži.

* POSTELjINA

Obratite pažnju i na posteljinu. Ako je tkanina gruba, može da izazove crvenilo i svrab, u pranju koristite tečne omekšivače, birajte one bez mirisa.

* KUĆNA HEMIJA

Sva sredstva za čišćenje sadrže jake hemikalije. Tu su deterdženti za sudove, sredstva za poliranje nameštaja i čišćenje prozora, naročito ona za dezifenkciju kupatila. Kada ih koristite, uvek nosite rukavice i posle toga dobro provetrite prostorije da ne ostaju isparenja.

* PARFEMI

Veštački mirisi mogu da budu odgovorni za mnoge alergijske reakcije. Kada dermatolog potvrdi da vaši problemi potiču zbog jednog od 5.000 mirisa, koji se koriste u raznim proizvodima, pređite na upotrebu kozmetike i proizvoda za čišćenje kuće na kojima piše da ne sadrže mirise.

* KREME ZA LICE

Jabučna i glikolna kiselina koje se nalaze u mnogim kremama mogu da prouzrokuju privremeni problem sa kožom. Problematični sastojci su i parabeni i askorbinska kiselina.

* PRAŠAK ZA VEŠ

Čak i praškovi kod kojih je naznačeno da ne sadrže miris, nisu bez mirisa, ali oni ne izazivaju ekceme. Proverite uvek da li je odeća dobro isprana u mašini, jer je to čest uzrok iritacija.

* SREDSTVO ZA SUNČANjE

Ako znate da je koža osetljiva, obavezno pročitajte sastav mleka ili ulja, izbegavajte ona koja sadrže para-aminobenzoidnu kiselinu.

* KOZMETIČKI KONZERVANSI

Sredstva bez aditiva i konzervanasa imaju kraći rok trajanja, ali ako ih držite u frižideru to možete da nadomestite. Ako imate problematičnu kožu, izbegavajte konzervanse.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još