Studenti najavljuju proteste: Posle izbora idemo na ulice!

Ovako priču počinje Danilo Jeremić, predsednik najveće studentske organizacije SKONUS.

- Ako već ne možemo da tražimo da školarine budu manje, onda bar treba da ostanu na istom nivou. Takvi problemi treba da se rešavaju između države, univerziteta i fakulteta, a ne preko leđa studenata, inače će čuti i naš glas - poručuje Jeremić.

Studenti Beogradskog univerziteta (BU) spremni su da odmah posle izbora izađu na ulice i protestuju zbog toga što čak 13 fakulteta namerava da poveća školarinu do 10 odsto, odnosno od 6.000 do 12.000 dinara.

- Ne želimo da nas iko politički iskoristi i zato ćemo sačekati da izbori prođu, pa da odlučimo da li ćemo na ulicu. Najmanje 3.000 studenata spremno je da krene u protest ako fakulteti ne odustanu od povećanja školarina i ako Vlada ne usvoji naše predloge o izmenama Zakona o visokom obrazovanju - priča za naš list Andrijan Lemut, predsednik Studentskog parlamenta BU.

Na fakultetima pak odgovaraju da ne pamte kada su bili u goroj situaciji.

- Solidarni porez na zarade veće od 60.000 dinara samo je još jedan u nizu udaraca na prosvetu i nauku. Mislim da nezadovoljstvo nikad nije bilo veće. Pored toga, inflacija raste, troškovi su sve veći, a izdvajanja države ostaju ista. Povećanjem školarine planirali smo da uložimo u kabinete, studentska takmičenja i izdatke koje imamo. Ne bi to išlo u profesorski džep, ali ako je problem toliki, spremni smo da pregovaramo sa studentima - kaže prof. dr Miodrag Mateljević, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu koji je planirao povećanje školarine sa 111.000 na 120.000 dinara.

Prorektorka za nastavu UB Nada Kovačević kaže da pojedini fakulteti uprkos rastu inflacije godinama drže istu cenu.

U Ministarstvu prosvete, ne dele isto mišljenje.

- Mislim da nije vreme za povećanje školarina i da fakultetima to ne bi mnogo koristilo. Čini mi se i da pojedini fakulteti koriste to što za njih vlada veliko interesovanje da olako podižu cene školarina. Zvaničan stav o najavljenom poskupljenju, Ministarstvo će saopštiti nakon zajedničkog sastanka - odgovara prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

izvor: Blic

Pogledajte još