Tri stvari koje ne treba da radite posle 21h!

Kvalitetan san iznimno je važan za zdravlje. Zbog nedostatka vremena za brojne dnevne obaveze, najčešće uskraćujemo san kako bismo sve stigli da obavimo. Nedostatak sna negativno će se odraziti kako na vaše zdravlje, tako i na produktivnost i izgled. Svi znamo da pred spavanje ne bi trebalo da gledamo TV, radimo na računaru ili proveravamo mobilni telefon. Osim ovih grešaka, postoje još 3 stvari koje nikako ne bi trebalo da radite nakon 21 sat ako želite kvalitetno da spavate.

Meso za večeru – Varenje proteina telu je intenzivan i često naporan rad dok je u stanju mirovanja. Ako ne želite da vam obrok ometa čvrst san, pre spavanja jedite laganiju hranu.

Cigarete – Pušači manje vremena provode u REM fazi jer nikotin aktivira oslobađanje horomona poput dopamina i serotonina. Osim toga, istraživanja su pokazala da su se oni koji su pušili neposredno pre spavanja sledeći dan osećali umornije.

Preuzak grudnjak – Preuzak grudnjak koji se urezuje u kožu ometaće vaš san. Istraživanja su pokazala da preuska odeća remeti ciklus spavanja tako što dovodi do povećanja telesne temperature i smanjenjem nivoa serotonina.

Izvor: ljepota.ba

Pogledajte još