Srbija: Tek svaka 13. osoba sa invaliditetom ima posao

Nedostatak posla i kašnjenje plata, neki su od najvećih problema preduzeća u restrukturiranju u kojima su zaposlene uglavnom osobe s invaliditetom. Radnici strahuju od privatizacije jer, kako tvrde, zbog čestih bolovanja i nemogućnosti ispunjavanja rokova, neće biti konkurentni. U Nišu, na primer, posluju tri nekadašnje zaštitne radionice čiji je osnivač država.
Pripremila Dragana Sotirovski

Prošle godine posao je u Nišu tražilo hiljadu osoba sa invalditetom. One koji, poput Dejana Mitića, već rade i to u preduzećima za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, sada brine da li će završetkom procesa restrukturiranja, krajem juna, uspeti da zadrže posao.

"Zdrava radna snaga ostaje bez posla, bez prihoda. Kako bismo se tek mi invalidi snašli u takvoj situaciji", pita se Dejan Mitić.

Od 44 preduzeća u Srbiji za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, samo pet posluje bez problema. "Elmont" u Nišu je na primer prošlog meseca zbog nedostatka posla i para isplatio minimalac zaposlenima od 20.000 dinara.

"Solidarnost ne postoji, to je tržišna utakmica. Jedino dobijamo poslove putem rezervisane javne nabavke od Direkcije za izgradnju grada i tako opstajemo", kaže Gordana Labović, direktorka preduzeća "Elmont".

U Nišu je u tri zaštitne radionice 150 zaposlenih. U Srbiji 2.600, od kojih skoro 80 odsto ima neki stepen invaliditeta.

Branislav Ranđelović, većnik za socijalna pitanja Grada Niša predlaže da država i nadležno ministarstvo pomognu ili da formiraju druga preduzeća u kojima bi ljudi sa invaliditetom radili.

Ukoliko takva preduzeća ipak budu privatizovana, nadležni tvrde da će budući vlasnik morati da ima više od polovine zaposlenih sa invaliditetom.

"Treba da vodimo računa da to vlasništvo bude zasnovano tako da omogući redovna ostvarivanja prava zasposlenih i da se taj status preduzeća ne izgubi još neki vremenski period i da ne dođe do otpuštanja", kaže Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Prema istraživanjima nevladinog sektora, u Srbiji je u radnom odnosu svaka trinaesta osoba sa invaliditetom, što je tri puta manje nego u Evropi.

Izvor: RTS
Foto: Printskrin RTS

Pogledajte još