Pedofilija opasno zapretila Srbiji

Mišljenja stručnjaka, kriminologa, psihologa i sociologa su, kada je reč o pedofiliji, odnosno seksualnom zlostavljanju i bludničenju nad maloletnicima podeljena, ali se gotovo svi slažu u jednom - to je monstruozno! U prilog tome svedoči i poslednje istraživanje Incest trauma centra da je u Srbiji svaka treća devojčica i svaki sedmi dečak do 18. godine preživeo seksualno zlostavljanje.

Klinički psiholog Jasna Veljković upozorila je da je pedofilija direktna posledica poremećene mentalne stabilnosti pojedinca, dakle - bolest kojoj treba pristupiti odgovarajućim lečenjem.

"Pedofilija nije samo žig ovog vremena i nije samo pojava koja karakteriše naše dvorište. Ona je oduvek tu, kao što je i u čitavom svetu. Reč je, pre svega o bolesti. Pedofili su osobe poremećenog mentalnog zdravlja, mahom srednje ili starije životne dobi, sklone da seksualno opšte sa decom, za koje je to trauma za čitav život", objašnjava Veljković.

Koreni ove devijantne pojave, kako tvrde psiholozi, najčešće se kriju u seksualnim traumama iz detinjstva počinilaca, što uostalom, dokazuje i jedan od poslednjih primera silovatelja iz Smederevske Palanke D. Ž. (40), koji je i sam, kao dečak, kako je rekao istražnim organima, "bio žrtva pedofila i to, svog oca“.

"Pedofili imaju blokadu i poteškoće u uspostavljanju dubljih i trajnijih veza sa odraslim partnerom, zbog osećaja nesigurnosti i straha. Zbog toga biraju dete kao objekat svoje seksualnosti. Ali, može se dogoditi da je pedofilija izazvana osećanjem socijalnog ili profesionalnog neuspeha, ili jakim stresom posle neke bolesti ili porodičnog problema", kaže psiholog.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da više nema pravila o tome ko može biti pedofil. On ističe da je pedofilije oduvek bilo i da će je biti, ali i da je više one neotkrivene, od razotkrivene i slučajeva koji "dođu do ušiju javnosti“:

"Pedofilija se, nažalost, ne javlja više samo u ruralnim sredinama, kako se to nekada mislilo. Naprotiv, istraživanja ovog izuzetno ozbiljnog seksualnog poremećaja pokazuju da je ima svuda. Istina, brojniji su slučajevi pedofilije u nekim religioznim grupama, ali su oni manje vidljivi. Brojni su slučajevi pedofilije u selima, ali i u gradovima, među neobrazovanom populacijom, ali isto tako i među doktorima ili profesorima, siromašnima i bogatima, starijima, ali i među mladima... Uzroci su različiti, ali najvažniji su gubitak morala, socijalni momenat, besparica, nezadovoljstvo, gubljenje porodice..."
, kaže Nikolić.

Nastavak teksta pročitajte ovde.

Izvor: Novosti
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još