Ovo su simptomi koji ukazuju na rak, srčani i moždani udar!

Zbunjenost, vrtoglavica, problemi s govorom, paraliza ruku i nogu, trnci, ukočenost posebno na jednoj strani lica ili tela

To mogu biti znakovi moždanog udara. Simptomi zavise od toga koje područje mozga je zahvaćeno. Ukoliko je zahvaćeno široko područje to može izazvati paralizu na jednoj strani tela i onesposobiti druge funkcije, poput govora i razumevanja. Ako je blokiran manji deo, paraliza može zahvatiti ruke, noge ili lice.

Bol u grudima, ruci, vilici ili vratu, hladan znoj, ekstremna slabost, mučnina, povraćanje i "plitko" disanje

Ovi simptomi ukazuju na srčani udar. Osećaj bola u grudnom košu, pritisak ili probavne smetnje ne pojavljuju se kod svakoga. Žene starijeg doba ili osobe s dijabetesom mogu dobiti "bezbolan" srčani udar. Simptomi mogu uključivati slabost, naglu vrtoglavicu, lupanje srca, otežano disanje, jako znojenje, mučninu i povraćanje.

Osetljivost i bol u listovima, bol u grudima, otežano disanje i iskašljavanje krvi

Moguće je da se radi o krvnom ugrušku u nozi posebno ako ste puno vremena proveli sedeći. Ako se u nozi formira krvni ugrušak može se dogoditi da osećate kao da vam je list otekao i osjetljiv je na dodir. Ako osetite iznenadnu bol u grudima ili nedostatak vazduha, moguće je da je komad krvnog ugruška putem krvotoka dospeo u pluća. Ovo stanje može biti opasno po život.

Krv u mokraći, a nema boli

Bubrežni kamenci, infekcije bešike ili prostate česti su uzroci krvi u mokraći. Ipak, ti problemi su obično praćeni bolom. Međutim, kada ljudi uoče krv u mokraći, ali ne osećaju bol često su skloni "pričekati jer možda prođe samo od sebe". Ipak, to je pogrešno jer izostanak bola ne uključuje nužno kako se ne radi o ničemu opasnom. Mokraća u krvi koju ne prate bolovi može ukazivati na ranu fazu raka bubrega, bešike ili prostate stoga je veoma važno da se smesta javite lekaru jer rano otkrivanje bolesti itekako utiče na sprečavanje njenog širenja.

Izvor: Alo

Pogledajte još