Preminuo legendarni reditelj Alen Rene, autor filma "Hirošima ljubavi moja"

0

Francuski reditelj Alen Rene preminuo je sinoć u Parizu u 91. godini, objavio je danas njegov dugogodišnji producent Žan-Luj Livi.

Tokom karijere duge više od šest decenija, Rene, koji je bio ujedno i scenarista u montažer, snimio je 18 dugometražnih filmova od kojih su najpoznatiji „Hirošima ljubavi moja“, njegovo debitantsko ostvarenje iz 1959. i „Prošle godine u Marijenbadu“ (1961).

Smatran je jedinim od glavnih predstavnika tzv. „novog filma“ i ocem evropskog kinematografskog moderniza, rame uz rame sa Robertom Roselinijem, Ingmarom Bergmanom i Mikelandjelom Antonionijem.

Eksperimentalni reditelj, koji je voleo da sebe preispituje svakim novim ostvarenjem, Rene je težio da u filmu objedini razne umetnosti od književnosti, preko pozorišta do muzike i slikarstva, pa čak i stripa.

U svojim delima je obradio razne teme, poput istorije, sećanja, političkog angažmana, umetnosti, intime, društvenih odnosa, melanholoje i smrti.

Scenarija za njegove filmove često su pisali poznata pera, među kojima Margerit Diras i Horhe Semprun.

Njegov poslednji film „Aimer, boire et ćanter“ (Voleti, piti i pevati) prikazan je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Osvajač je brojnih nagrada, među kojima dva Cezara (francuski Oskar) za najbolju režiju za filmove „Providence“ (1978) i „Smoking/No Smoking“ (1994), kao i jednog Oskara za najbolji kratkometražni film „VanGogh“ (1949).

Izvor: Blic
Foto: AP – Joel Ryan

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.