Četiri tipa muškaraca: A samo je jedan kao stvoren za vas

Antropolog Helen Fišer tvrdi da se pouzdano može predvideti hoće li veza biti srećna ili će se raspasti. Kaže kako se formula za pravu ljubav zasniva na mešavini hemikalija u mozgu.

Baš kao što za ukusan koktel treba pomešati sastojke koji se savršeno slažu, tako se i recept za srećnu vezu temelji na hemiji, odnosno hemikalijama u mozgu koje definišu karakter i ponašanje.

Zavisno od toga da li dominira uticaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa ličnosti: istraživač, graditelj, pregovarač i šef, otkriva antropolog. Svaki od ta četiri tipa ljubavnika pod uticajem je određenih moždanih hemikalija, stoga ima svojstvene osobine.

Pregovarač

Njime 'vlada' estrogen. Iako je poznat kao ženski hormon, imaju ga i muškarci, a mnogi pripadaju upravo tom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, saosećajan, strpljiv, ljubazan i sposoban da izrazi osećanja. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne veštine, pa uspešno pronalazi prave reči. Uverljiv je i pravi diplomata. Zamerka mu je što ponekad previše teoretiše. Instinktivno zna šta drugi misle i osećaju. Vešto čita izraze lica, govor tela i ton glasa. Sklon je samoanalizi, a ni u vezi nije površan. Govorite mu o sebi i podstičite njegovu maštu. Oborićete ga s nogu.

Šef
Oni su pod uticajem testosterona. Dobri su analitičari, direktni su, realni i odlučni kada se suoče s problemima. Brzo donose odluke i hrabro iznose svoje ideje, spremno prihvatajući posledice. Njihov interes neće okupirati mnogo toga, ali zato ono što ih zanima temeljno istražuju. Ambiciozni su i žele biti najbolji, što im često i polazi za rukom. No, emocionalno su ograničeni i suzdržani, pa se mogu činiti ravnodušnim i hladnim, naročito ako su zaokupljeni poslom. Mogu biti vrlo zaštitnički nastrojeni prema svima koje vole. Zanimaju ih žene koje imaju iste ili barem slične interese. Definitivno će pasti na vas ako imate samopouzdanje i govorite o važnim temama.

Graditelj

Ovaj tip muškaraca je pod uticajem serotonina. Smireni su, ljubazni, društveni i vešti u izgradnji odnosa. Konvencionalni su, drže do tradicije i poštuju društvene norme. Moralni su, časni i odani, pa su zato popularni među prijateljima i kolegama. Zaštitnici su porodice i svih osoba do kojih im je stalo. Oprezni su, ali ne i plašljivi. Zavisnici su od pravila i rasporeda zbog čega im nedostaje spontanosti. Ukoliko ste organizovan, miran i uredan tip žene koji se pridržavaju planova, defitivno ćete ga privući. Traži partnerku 'na duge staze'.

Istraživač

Oni su pod uticajem dopamina, pa ih odlikuje avanturistički duh, znatiželja i potraga za novim iskustvima. Kreativni su, energični, neumorni, spontani, često nepredvidivi i uvek zabavni. Nezavisni su, ne vole rutinu, a pokazuju zanimanje za apsolutno sve. Želite li biti s ovim tipom muškarca, budite fleksibilni, zanimljivi i spremni na nepredvidivu vezu.

Izvor: Net.hr
Foto: sxc.hu

Pogledajte još