Zbog zabrane zapošljavanja vrtićima preti zatvaranje

0

Predškolskoj ustanovi "Bambi" iz Paraćina, u čijem su sastavu četiri vrtića sa 620 dece u 32 vaspitne grupe, preti zatvaranje zbog nedostatka radnika i zabrane zapošljavanja, izjavila je direktor te ustanove Ivana Mihajlović.

Zbog primene Uredbe i novog Zakona o budžetskom sistemu, koji su usvojeni u decembru, od 1. marta u „Bambiju“ ne radi 50 radnika.

Fakultetima preti blokada zbog zabrane zapoššljavanja

„Uputili smo zahtev, preko skupštine opštine, Ministarstvu finansija da nam dozvoli prijem u stalni radni odnos 40 radnika, ali nismo dobili odgovor iako je rok bio 25. februar. „Bambi“ ima 144 zaposlenih, 98 u stalnom radnom odnosu, nemamo viška, svi su u okviru normativa i oni stalno zaposleni i oni na određeno vreme. Radili smo tako, imali mnogo radnika na određeno vreme, da bi uštedeli i sada smo kažnjeni“, objasnila je Mihajlović na konferenciji za novinare.

Mihajlovićeva je ocenila da su Zakon i uredba „doneti neodgovorno, nije se mislilo kako ih sprovesti, a isti problem ima većina vrtića u Srbiji.

„Kako sutra, prvog radnog dana u martu, organizovati posao bez dovoljno radnika“, upitala je Mihajlović i istakla da je bezbednost dece na prvom mestu.

„Prijem dece u vrtiće ne sme biti ugrožen, a ni rad sa predškolskim grupama“, istakla je ona.

U vrtićima „Bambija“ 350 dece u gradu i selima pohađa predškolski program.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.