Jako loša jutarnja navika koja vam uništava zdravlje

Jedenje lošeg ili nikakvog doručka u tinejdžerskim danima može znatno uticati na zdravlje i 30 godina kasnije.

Švedski naučnici otkrili su da osobe koje jedu slab doručak tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindoma 27 godina kasnije, u poređenju s onima koji su jeli sadržajniji doručak.

Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Osoba koja pati od njega ima veći rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih stanja povezanih s krvnim sudovima. Svako navedeno stanje pojedinačno potencijalno može oštetiti krvne žile kod oboljelog, dok je kombinacija sva tri stanja posebno opasna.

Metabolički sindrom je medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti te može uzrokovati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Studenti na Univerzitetu Umee, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak. Nakon 27 godina, 2008. godine, učesnici su prošli lekarski pregled. Naučnici su specifično tražili znakove metaboličkog sindroma i povezanih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su kao mladi odbijali jesti doručak ili su ujutro jeli vrlo skromno, nakon 27 godina imali čak 68 odsto veću verovatnoću da pate od metaboličkog sindroma.

Naučnici su na početku studije takođe u obzir uzeli i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata, te su zaključili da je doručak bio najsnažniji indikator rizika.

Istraživanje podupire prethodna otkrića Univerziteta Tel Aviv da unošenje više kalorija u jutarnjim satima, nego kasnije tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Obilniji doručak također pomaže kod mršavljenja. Na kraju izraelske studije, oni koji su jeli obilniji doručak te manji ručak i večeru, u proseku su izgubili 8,5 kilograma. Oni koji su najviše kalorija uneli na kraju dana izgubili su samo 3,5 kilograma.

Izvor: Net.hr
Foto: morguefile.com/Alvimann

Pogledajte još