Preko 19.3 milijardi dinara u privatnim penzionim fondovima

0

Imovina privatnih penzijskih fondova u Srbiji dostigla je 19,3 milijarde dinara i najvećim delom je uložena u državne obveznice

Podaci NBS pokazuju da su privatni doprinosi, koje uplaćuje 183.213 građana, najviše ulažu u najsigurnije hartije od vrednosti, sa izvesnim prinosom. Čak 15,5 milijardi dinara uloženo je u državne obveznice, među koje spadaju i hartije stare devizne štednje, ali i hartije koje emituje Uprava za javni dug Ministarstva finansija. To je 80 odsto ukupne imovine kojom upravljaju penzijski fondovi.

Više od milijardu dinara nalazi se i na takozvanim kastodi računima u bankama. Loše stanje na zvaničnom tržištu kapitala i nikad jeftinije hartije srpskih preduzeća razlog su što privatni penzijski fondovi u akcijama firmi i banaka drže svega 536 miliona dinara, odnosno ni tri odsto ukupne imovine. Među članovima penzijskih fondova najviše je onih starosti od 40 do 49 godina. Više je muškaraca nego žena (60 naspram 40 odsto), ali žene, tradicionalno, za starost štede veće iznose.

Izvor: Večernje Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.