Slavica Đukić Dejanović: 40 odsto prigovora pacijenata osnovano

0

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je izjavila da je oko 600 građana Srbije za dva meseca tražilo pomoć od Savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Ministarka je saopštila da je podneto 283 prigovora na zdravstvene usluge.

„Oko 40 posto prigovora je osnovano, a odnose se na određeno ponašanje u zdravstvenim ustanovama“, rekla je Dejanović na jednodnevnom savetovanju savetnika za zaštitu prava pacjenata i predstavnika Saveta za zdravlje.

Prema njenim rečima, novina nedavno usvojenog zakona o pravima pacijenata jeste to što pacijent ima partnerski odnos sa svojim terapeutom i zdravstvenim radnikom.

„Najbitnija novina je da, ako u tom partnerskom odnosu on dobije odgovarajuću informaciju i prihvati određene procedure, mora i sam da se stara o realizaciji toga, a ne samo da prepusti zdravstveni problem zdravstvenoj ustanovi“, rekla je ministarka zdravlja i dodala da je ustanova u stanju da obezbedi sva prava koja proizilaze iz zakona, a da, ako to ne učini, savtnik mora da preduzme odgovarajuće korake da se to obezbedi.

Na skupu, kojem su prisustvovali savetnici za zaštitu prava pacijenata i Saveta za zdravlje devet okruga Šumadija, ministarka je navela da je do danas imenovano 142 savetnika i formirano 97 saveta za zdravlje.

Savetnik za prava pacijenata Kragujevca u Kragujevcu Vesna Dimitrijević rekla je da je od decembra do danas 60 pacijenata tražilo pomoć, a deset podnelo prigovor.

„Pacijenti su pre svega tražili informaciju u vezi ostvarivanja prava iz oblasti zdravstvene zaštite, a tek deset pacijenata podnelo je prigovore najčešće na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, kao i zbog usluga koje su im nedostupne“, navela je Dimitrijević.

Izvor: B92
Foto: J. Nedeljkov

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.