Počeli razgovori o novom aranžmanu sa MMF-om

Delegaciju Srbije predvode ministar finansija Lazar Krstić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kako je saopštila NBS, razgovori s misijom MMF-a predstavljaju pripremu za pregovore o programu koji bi, radi obezbeđenja makroekonomske stabilnosti i sprovođenja planiranih strukturnih reformi, bio podržan stend-baj aranžmanom iz predostrožnosti.

Pročitajte još i:
Počinju pregovori sa MMF

NBS u saopštenju navodi da će tokom posete te misije biti sveobuhvatno razmotrena aktuelna ekonomska, platnobilansna i fiskalna kretanja, s posebnim osvrtom na izvršenje budžeta za prošlu godinu i za prva dva meseca 2014.

Razgovaraće se i o načinu postizanja održivog nivoa javnog duga, monetarnoj politici, finansijskom sektoru, strukturnim reformama, reformi tržišta rada i zapošljavanja u javnom sektoru, restrukturiranju javnih preduzeća, kao i o makroekonomskoj perspektivi Srbije.

Do sada su razgovori vođeni na nivou tehničke misije koja je sagledavala stanje u srpskim finansijama, pre svega u budžetu i javnom sektoru.

Vlada Srbije u tehničkom mandatu spremna je da počne razgovore o sklapanju novog aranžmana iz predostrožnosti, bez povlačenja novca, ali eventualni pregovori o tom aranžmanu mogli bi da počnu tek posle formiranja nove vlade, nakon prevremenih parlamentarnih izbora 16. marta.

Do tada će vlada u tehničkom mandatu pripremiti sve da bi nova vlada, posle izbora, donela odluku i realizovala novi sporazum s Fondom.

Mogućnost pregovora o novom trogodišnjem aranžmanu najavio je ministar finansija Lazar Krstić, koji je protekle nedelje za RTS rekao da će novi aranžman realizovati nova vlada.

Očekuje se da će glavni uslov za sklapanje aranžmana biti postizanje ušteda u budžetu i dalje smanjenje javnog sektora u Srbiji.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Predstavnici MMF-a, sa Žužanom Murgasovom na čelu, borave u Beogradu od 26. februara, a planirano je da poseta traje do 13. marta.

Izvor: RTS
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još