Ljajić: Srbija neće izgubiti spor sa Hrvatskom

"Ostalo nam je sada da se spremimo najbolje moguće. Siguran sam da spor nećemo izgubiti. Ne želimo da remetimo odnose sa Hrvatskom, želimo najbolje odnose sa svima u regionu, pa i sa Hrvatskom", rekao je Ljajić novinarima u sedištu SDPS-a čiji je lider.

Prema njegovim rečima, Srbija je nastojala da dođe do rešenja vansudskim dogovorom za šta s hrvatske strane postojala načelna spremnost, ali nije prerasla u dogovor posle radikalizacije situacije u Vukovaru zbog upotrebe ćirilice.

Ljajić je naveo da je očigledno postojala bojazan hrvatskih vlasti da će izgubiti podršku javnosti za vansudski dogovor, te nije bilo hrabrosti za takav korak.  On je dodao da smatra da spor neće uticati na sveukupne odnose dve zemlje.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je počela glavna rasprava po tužbi i kontratužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

U Međunarodnom sudu pravde završen je prvi dan usmene rasprave u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Šef pravnog tima Srbije Saša Obradović rekao je danas da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne obrnuto, kako to tvrdi hrvatska strana.

Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

Izvor: B92
Foto: Beta

Pogledajte još