Pisaća mašina

0

Pisaća mašina je bila jedan od najdražih predmeta mog detinjstva. Kada bi roditelji negde izašli, otvorila bih malu, crnu torbu u kojoj je staja mašina i uzimala beli papir koji je stajao među ostalim očevim kancelarijskim materijalom i kucala. Nije bilo bitno šta. Samo je bilo važno da kucam.

Obožavala sam onaj niz dugmadi čijim se pritiskanjem utiskuju slova, brojevi i interpunkcijski znaci, a zvuk odzvanja u ušima.

Prva, industrijski proizvedena pisaća mašina potiče iz 1867. godine. Početkom 20. veka je dobila standardizovani oblik, sa tzv. „kverti“ tastaturom. Tokom većeg dela 20. veka, masovno su je koristili kancelarijski službenici, pisci i novinari. Godine 1975. pojavila se elektronska pisaća mašina.

Sa širenjem kompjuterske tehnologije, ubrzo su počeli da je potiskuju personalni računari i štampači. Od 2000. godine proizvođači kancelarijskih pisaćih mašina u svetu postepeno su obustavili proizvodnju ovog uređaja, a 2011. godine je zatvorena i poslednja fabrika pisaćih mašina u Mumbaju u Indiji.

Foto: Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.