Bitkoin pretrpeo novi pad: Još jedan hakerski napad na internet banku

"Flexcoin je napadnut 2. marta i ukradeni su svi bitkoini iz 'vrućeg novčanika'. Plen napadača je bio 896BTC, a kako Flexcoin nema resurse, imovinu ili neki drugi način da se oporavi od ovog gubitka, odmah zatvaramo vrata", saopštila je kompanija.

Flexcoin je bila internet banka za kriptovalute, koje je skladištila na dva načina - većina virtuelnog novca bila je smeštena u tzv. "hladnom skladištu", računarima koji nisu priključeni na internet, dok je ostatak bio u "vrućem novčaniku", virtuelnom novčaniku koji je konstantno onlajn.

Nakon hakerskog upada, sav novac iz "novčanika" je nestao, a zbog prirode valute i kompanija koje se bave njenom upotrebom, ti depoziti nisu osigurani.

Ipak, korisnici čiji se bitkoini nalaze na "hladnom" dobiće svoj virtuelni novac.

"Kada šaljete BTC, on je dostupan samo na računaru na koji je poslat. Flexcoin služi kao centralizovana lokacija da čuvate vaše bitkoine, tako da možete da ih pošaljete gde god i kad god poželite, sa bilo kog uređaja prikačenog na internet", navodi se na sajtu banke.

Propast Flexcoina i novi gubici onih koji su ulagali u BTC, usledili su samo nedelju dana nakon kraha najvećeg svetskog sajta za trgovinu kriptovalutama MtGox.

MtGox je proglasio bankrot, nakon što su se pojavile informacije da je hakovan i da su ukradene stotine hiljada bitkoina, odnosno milioni dolara u kriptovalutama. Svi depoziti na MtGoxu su propali.

Vrednost bitkoina se tako survala sa maksimalnih 1.200 dolara za jedan BTC na oko 440 dolara, a kako je i Japan odlučio da ga ne smatra za pravu valutu, moguće je da će se pad nastaviti.

Foto:Beta
Izvor: B92

Pogledajte još