"Galenika" i dalje čeka na obećanu pomoć

Samostalni i nezavisni sindikat Galenike oglasili su se danas saopštenjem u kojem tvrde da Galenika a.d, nakon ulaska u postupak restrukturiranja, još nije dobila nikakvu konkretnu obećanu pomoć nadležnih državnih organa i institucija.

Oni su ponudili saradnju i razgovor sa državnim organima i predložili da "Galenika bude fabrika koja će, kao pozitivan primer, prva izaći iz restrukturiranja".

Odobrenjem tih sredstava, Galenika može za vrlo kratko vreme da obezbedi pozitivno poslovanje, eliminiše nestašicu jeftinih i provereno kvalitetnih deficitarnih lekova i da u najskorije vreme uspešno izađe iz restrukturiranja, uz prateće aktivnosti koje su u nadležnosti državnih organa i institucija, navode sindikati.

Istovremeno predočavaju da fabrika radi sa 50 odsto kapaciteta, što je nedovoljno u odnosu na potencijal i zahteve tržišta, po čemu se razlikuje od ostalih preduzeća u restrukturiranju.

Dosadašnjim zalaganjem menadžmenta nismo zadovoljni, te smo zbog toga nekoliko puta predlagali njihove smene, jer očigledno ne postoje pozitivni efekti njihovog rada i delovanja, ističu sindikati.

Tako psotoji nedovoljna iskorišćenost kapaciteta, plan proizvodnje je daleko od potrebnog i mogućeg, navode sindikati, dodajući da su više puta upozoravali na potrebu domaćinskog poslovanja, na neuplaćene doprinose, neisplaćene otpremnine kolega koji su otišli u penziju i drugih primanja po osnovu Kolektivnog ugovora.

Sindikati podsećaju da je najpre bivši ministar privrede Mlađan Dinkić uslovio pomoć države otpuštanjem viška zaposlenih. Od tada do danas, Galenika je sa 2.800 zaposlenih kroz tri programa za rešavanje viška zaposlenih, i redovnim odlaskom u penziju, došla do toga da je danas u radnom odnosu 1.400 zaposlenih, ali od konkretne pomoći ništa nije bilo.

"Zatim je prethodni ministar (Saša) Radulović obećao da će po dostavljanju famoznih ličnih karata i plana poslovanja, Galenika biti u prvoj grupi za pomoć državnih organa, s obzirom na potencijal i značaj naših proizvoda. Ni to se nije desilo, iako je sva tražena dokumentacija uredno predata", navode sindikati.

Oni ističu da je 12. februara obavljen i razgovor sa vršiocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem, kojem je predočeno šta je neophodno da se učini kako bi se Galenika konačno stabilizovala i uvećala proizvodnju, ali konkretnih i konačnih odluka još nema.

Izvor: večernje novosti

Pogledajte još