OPREZ: Zaštitite ljubimca od krpelja, vrebaju sa svih strana

Vesnici proleća više nisu samo visibabe, već i pseći neprijatelji broj jedan – krpelji! Oni prenose mnogobrojne bolesti, među kojima je i piroplazmoza. Ta je opasna i potencijalno smrtonosna bolest, od koje najčešće stradaju bubrezi i jetra psa.

Svaki vlasnik ljubimca mora imati na umu da krpelj zarazu prenosi tek 30 sati nakon kontinuiranog sisanja krvi, što samo po sebi nameće zaključak da je i u ovom slučaju higijena pola zdravlja.

To znači da su detaljno četkanje i pregled nakon svake šetnje više nego obavezni. Čak i kratak boravak na travnjaku ispred zgrade može biti dovoljan da se nezvani gosti prikače za vašeg psa.

Ukoliko primetite da se krpelj već nastanio na kožu vašeg ljubimca, postoji samo jedan bezbedan način da ga uklonite. Uhvatite ga vrhovima prstiju ili pincetom za deo koji viri, okrenite u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu i snažno povucite.

Dobro pogledajte da li ste izvadili celog krpelja. On izgleda jako ružno i mnogi vlasnici se plaše da ga dodirnu, ali setite se da imate viši cilj – da zaštitite svog mezimca!

Mazanje krpelja petrolejom ili neki drugi alternativni načini mogu vam doneti više štete nego koristi i zbog toga se uvek držite postupka koji smo pomenuli. Ukoliko ipak mislite da niste dovoljno spretni, bolje je da psa odvedete veterinaru da skine krpelja, nego da ga ako to ne učinite, u narednom periodu vodite na mučno lečenje on neke opake bolesti koji krpelji prenose.

Kako biste bili potpuno sigurni da je vaš pas bezbedan, redovno koristite sredstva za zaštitu od krpelja. Pet-industrija postarala se da izbor ovih sredstava bude veliki, pa je na vama da li ćete se odlučiti za ogrlicu, ampule ili neki drugi preparat. Takođe, dobro obratite pažnju na nanošenje ovih sredstava, jer nepravilno korišćenje može ostaviti ljubimca nezaštićenog.

Izvor / Foto: Životinje.rs

Pogledajte još