BOŽJI ZNAK: Ikone u Ukrajini i Rusiji plaču

0

Ikone svetaca u više od deset samostana širom Ukrajine i Rusije istovremenu su počele da plaču, a suze su im vidljivo crvene boje. Fenomen suza zabeležen je u gradovima Odesi i Rivne u Ukrajini, kao i u Rostovu na Donu i Novokuznjecku u Rusiji.

„Upozorava li Bog stanovnike Rusije i Ukrajine na veliku katastrofu koja ih uskoro čeka? To nije isključeno“, rekao je Tomaš Terlikovski, glavni urednik poljskog katoličkog portala Fronda.

U ruskoj istoriji ikone su plakale dva puta

Prvi put se to desilo pre Oktobarske revolucije, odnosno kraha Ruskog carstva, a drugi put pre pada SSSR-a. U oba slučaja promenama su prethodili krvavi sukobi sa velikim brojem ljudskih žrtava.

U pravoslavnoj i katoličkoj tradiciji fenomen krvavih suza na svetim ikonama Bogorodice je znak “odozgo”. Suze se pojave kad vernike treba upozoriti na pokajanje i jačanje vere. Međutim, one su znak samo onima koji veruju i prihvataju pojavu kao znak unutar vere.

„Pametnom su ovi znaci dovoljni“

„Što se tiče Ukrajine i Rusije, pametnom su ovi znaci dovoljni da bi shvatio da se događaju velike društvene promene. U ovom slučaju one, nažalost, mogu da prerastu i u krvave“, kazao je za 24sata.hr don Anton Šuljić, hrvatski bogoslov.

Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak se prvi put obratio javnosti nakon dozvole za vojnu intervenciju. Ruska vojska je ka ukrajinskoj ispalila metke upozorenja.

„Preuzimanje vlasti u Ukrajini je neustavni čin. Ali, uprkos tome, ističem da ćemo upotrebiti vojnu silu samo u krajnjoj nuždi“, rekao je Putin.

Američki sekretar Džon Keri najavio je slanje milijardu dolara finansijske pomoći Ukrajini.

Ukrajina će tražiti da Rusiju izbace iz SP-a

Ukrajinci su spremni da se protiv Rusije bore na svim poljima, makar to značilo i bojkot sporta. Ako Rusija napadne Ukrajinu, spremni su da prijave Fifi. Tražit će da se ruska fudbalska reprezentacija izbaci sa Svetskog prvenstva u fudbalu koji će se ove godine održati u Brazilu, rekao je neimenovani ukrajinski ambasador novinaru BBC-ja.

Izvor: 24sata.hr / Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.