Kako uništavamo svoj organizam (a da toga nismo ni svesni)

Ležete kasno, a ustajete rano

Još u detinjstvu su vas naučili da ranije ležete, naročito ako treba ujutro rano da ustanete. Možda vam tada nije imalo smisla, ali sada kada imate toliko obaveza u toku dana, najmanje što vam treba je da svesno iscrpljujete svoj organizam. Ipak, i dalje to radite. Uvek imajte na umu da telu jednostavno treba odmor kako bi normalno funkcionisalo. Spavanje i odmor utiču na sve funkcije organizma, od metabolizma do telesne težine, piše Lepota i zdravlje.

Dehidrirate organizam

Dehidratacija uzrokuje tromost, glavobolje, grčeve mišića i vrtoglavicu. Mnogi ljudi piju vodu samo kada osete žeđ, a upravo osećaj žeđi znači da ste već dehidrirani za dva odsto. Zar je toliko teško da u toku dana popijete čašu vode više? Uz sebe uvek nosite flašicu s vodom kako biste stvorili ovu dragocenu naviku ispijanja vode.

Preskačete doručak

Jedna od osam odraslih osoba preskače doručak. Ova statistika je poražavajuća ako uzmemo u obzir koliko se danas često priča o važnosti pravilne ishrane a naročito doručka. Nutricionisti nikad ne propuštaju priliku da naglase koliko je doručakvažan za metabolizam i da taj obrok uopšte ne mora da bude komplikovan. Dovoljno je da uzmete neko voće, žitarice, tost, jogurt ili nešto drugo što će vas zasititi do ručka.

Grickate u sitnim satima

Ako ste imali naporan dan, veće su šanse da ćete uveče po dolasku kući napraviti ne tako zdrav izbor namirnica i prejesti se. Kako biste izbegli ovaj scenario, koji kasnije uključuje i grižu savesti, popijte veliku čašu vode i i odmorite se.

Preskačete samopregled dojki

Najrasprostranjeniji oblik melanoma je melanom dojke i od dvadesete godine bi trebalo barem jednom godišnje da idete na pregled kod doktora. U međuvremenu, samopregled dojki je jednostavan način na koji sami morate da kontrolišete svoje zdravlje. Radite ga kad god se setite, na primer pre tuširanja.

Nosite ogromnu torbu

Pored toga što uglavnom nosite gomilu nepotrebnih stvari, nosite ih u ogromnoj torbi na jedno rame. To dovodi do problema u leđima, vratu i ramenima jer stvara disbalans. Investirajte u manju torbu sa kaišem koja će da vam sačuva leđa. Eto jedanog razloga za šoping.

Prelazite s jedne dijete na drugu

Nema potrebe ni da spominjemo koliko ekstremne promene u ishrani i izgladnjivanje loše utiču na komplan organizam. Ključ je u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, a vitka linija vaš čeka i da samo izbacite prerađenu hranu, smanjite unos šećera i povećate fizičku aktivnost, piše Lepota i zdravlje.

Izvor: Lepota i zdravlje

Pogledajte još