Objavljena imena ukrajinskih zvaničnika pod sankcijama EU

EU je juče najavila da će zamrznuti imovinu ukrajinskih zvaničnika koju drže u zemljama Unije, ali nije navela njihova imena do izlaska danas Službenog lista.

Imena su objavljena uoči današnjeg vanrednog evropskog samita u Briselu posvećenog krizi u Ukrajini.

Na spisku se nalaze najbliži Janukovičevi saradnici, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova i pravde, državog tužioca, šefa bezbednosne službe, kao i Janukovičevog sina Aleksandra, navodi se u listu. Sankcije takodje ouhvataju i bivšeg ukrajinskog premijera Mikolu Azarova i njegovog sina.

EU navodi da su ti zvaničnici identifikovani da su umešani u proneveru državnih sredstava i da sankcije uključuju mere za pokušaj vraćanja tih sredstava. Sankcije su prvobitno uvedene na 12 meseci.

Švajcarska je već odlučila 28. februara da zamrzne imovinu Janukoviča i 19 zvaničnika bivšeg ukrajinskog režima, medju kojima je i sin bivšeg predsednika čija imovina je procenjena na preko 500 miliona dolara i koji u Švajcarskoj ima firmu specijalizovanu za prodaju ukrajinskog uglja.

Vodje država Evropske unije danas će u Briselu nastojati da sagledaju kako se može rešiti ukrajinska kriza, uključujući bar delom neminovnu saradnju s Rusijom.

Na zasedanje šefova država ili vlada EU je pozvan i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

EU je pretila da će uvesti ciljane sankcije protiv ruskih zvaničnika ukoliko se ne preduzmu konkretne mere za smirivanje situacije na Krimu do današnjeg samita.

Savet bezbednosti UN takodje je najavio novi sastanak danas o ukrajinskoj krizi, navele su diplomate. Sastanak će početi u 14.30 po lokalnom vremenu u Njujorku (20.30 po centralnoevropskom vremenu). To će biti četvrti sastanak SB od prošlog petka.

Izvor: Blic
Foto: AP-Pavel Golovkin

Pogledajte još