U Los Anđelesu izlečili novorođenče od HIV-a

Terapija je započeta samo četiri sata nakon rođenja devojčice iz predgrađa Los Anđelesa prošlog aprila. Lekari joj i dalje daju lekove, a niz testova pokazuje da je njeno stanje značajno drugačije nego kod redovnih pacijenata, kojima lekovi uglavnom samo suzbijaju infekciju.

"Ne znamo da li je beba u remisiji, ali sve ukazuje na to da jeste. Oprezni smo i ne možemo da kažemo da je potpuno izlečena, ali se svakako nadamo da je to slučaj", rekao je jedan od specijalista iz lekarskog tima.

Kako je navedeno, lekarima je majka zaražena HIV-om bila poznata "iz jedne prethodne trudnoće", a kada je došla na novi porođaj, ustanovljeno je da nije uzimala lekove.

Uprkos pokušajima da se prilikom porođaja spreči prenošenje virusa, testovi su pokazali da je i novorođenče zaraženo. Danas, nakon skoro godinu dana terapije, testovi ne pokazuju prisustvo HIV-a, a devojčica "izgleda potpuno zdravo".

Lekari su se na agresivnu, ranu terapiju odlučili zahvaljujući izveštaju o lečenju deteta iz Misisipija objavljenom samo mesec dana pre rođenja zaražene devojčice.

Beba iz Misisipija sada ima tri i po godine, ne prima terapiju već više od dve, a testovi ne pokazuju prisustvo virusa HIV.

Prošlogodišnji rad lekara iz Misisipija su mnogi videli kao revoluciju i najveću prekretnicu u borbi protiv širenja HIV, a značajan podatak je činjenica da se za lečenje koriste jeftini i dostupni lekovi protiv HIV.

Lekari su pre toga samo još u jednom slučaju u istoriji saopštili da je neko izlečen od HIV-a. U pitanju je slučaj čuvenog "berlinskog pacijenta" Timotija Reja Brauna. Njegova infekcija je suzbijena 2007. godine teškom terapijom koja se primenjuje protiv leukemije, čime mu je skoro potpuno uništen i imuni sistem.

Za razliku od skupe terapije koja je primenjena u slučaju "berlinskog pacijenta", ove dve bebe se leče široko dostupnim lekovima.

Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih lekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada beba već ima šest nedelja.

Izvor: B92

Pogledajte još