Komode - MPU

Godišnjica Muzeja primenjene umetnosti, 56. po redu, obeležena je reprezentativnom izložbom

Komoda je nezaobilazni i omiljeni ukras enterijera, od vremena raskošnih baroknih prostora sedamnaestog veka do stambenih odaja modernog doba. Izloženo je dvadeset i šest komoda iz kolekcije  Odseka za stilski nameštaj i drvo MPU, po izboru autora kataloga i izložbe Marije Bujić, uz odličnu postavku izložbe Borjane Šuvaković.

Uvodnu reč dala je Ivanka Zorić, direktor muzeja, a izložbu je pred prijateljima muzeja i poklonicima primenjene umetnosti svečanim govorom zvanično otvorila Mirjana Božidarević, predsednik opštine Stari Grad.

Ako ste romantični, znatiželjni, zaljubljeni, ljubopitljivi... ako vas zanima gde su to vaše bake držale ljubavna pisma, fotografije, gde su vaši pradedovi odlagali neka važna dokumenta, gde su držali nakit, ukrase, đinđuve, ili gde je to ostavljan, uštirkan i lepo složen donji veš, gde su čuvani recepti za slave i proslave i drage goste, odakle se vadila flaša najboljeg pića za svečane prilike, gde je neko držao novac, a neko pištolj ili karte za društvene igre, retku knjigu, prve udžbenike, gde su se možda naši preci kad su bili deca krili igrajući se žmurke ili sakrivali štogod u igri vruće-hladno, pred kojim divnim komadima nameštaj su prosci prosili mladu ili se mladoženja ponosio svojim imetkom, odakle je maka vadila pelene da presvuče vašu mamu ili hekleraj da nauči ćerku ručnim radovima, gde je to vaš pradeda odlagao monokl posle ozbiljnog razgovora ili mali dvogled po povratku iz pozorišta, ako ste...

Ako istinski, makar za trenutak, želite da osetite duh nekih divnih prošlih vremena bićete dragi gosti ove, i više od, izložbe.

Dragan Kljajić

Pogledajte još