Vatrogascima "gori pod nogama": Oprema se raspada u rukama

- Za intervencije je važna brzina dolaska na lice mesta, a mi imamo vozila koja su najvećim delom kupljena u vreme bivše SFRJ, sa prosekom starosti od 25 godina - rekao je predsednik Sindikata vatrogasaca Srbije Duško Ninkov, na konferenciji za novinare sa temom "Gori nam pod nogama - vatrogasci zovu u pomoć".

Ističući da vatrogasci koriste vozila stara i po 40 godina, on je podsetio da je evropski standard da se ona menjaju na 10 godina, a u nekim državama i na pet godina.

Ninkov je ocenio da situacija nije ništa bolja ni sa opremom, koja je dotrajala i ne pokriva "širok spektar poslova i intervencija" koji su u njihovoj nadležnosti i uključuje ne samo spasavanje od požara, već i reagovanje u svim situacijama gde su ugroženi životi i imovina.

- Nemamo dovoljno čak ni sitne opreme - rekao je on i objasnio da se dešavalo da se na banalnoj intervenciji od starosti raspadne mlaznica i nanese vatrogascu povrede.

- Znamo da je kriza, ali mora da postoji plan da se svake godine odvaja za nabavku vozila i opreme - izjavio je Ninkov, navodeći da su vatrogasci dočekali 2013. kao godinu nade, jer su Zakonom o budžetu bila predviđena sredstva da se u naredne tri godine kupi 90 vozila i potrebna oprema, ali da je rebalansom ta stavka izbrisana.

On je dodao da su, po osnovu istog zakona, za 2013. bila izdvojena sredstva za prijem 500 vatrogasaca, a primljeno je samo 170 njih, što je apsolutno nedovoljno ako se uzme u obzir da samo ove godine 100 njihovih kolega ide u penziju.

- Način prijema novih vatrogasaca je zabrinjavajuće loš - ocenio je zamenik predsednika sindikata Darko Jocić, navodeći da kandidati ne prolaze potrebne fizičke i psihološke testove, pa se dešava "da se zaposli čovek koji se plaši visine", ima strah od zatvorenog prostora ili je prešao starosnu granicu koja je preporučljiva za tako zahtevan posao.

Jocić je primetio da Srbija jedina u regionu "nema realistični trening centar za osnovnu obuku vatrogasaca" koji, kroz simulaciju opasnih situacija, osposobljava početnike za izazove posla.

Kod nas redovna obuka traje četiri meseca, u centrima u Beogradu i Pančevu, i više je teorijska nego praktična, rekao je on.

Govoreći o načinu na koji su zaposleni novi radnici, potpredsednik sindikata Kostadin Zarić upozorio je na lošu praksu da se primaju vatrogasci čije mesto boravka nije ni blizu mestu rada. Primera radi, dva vatrogasca iz opštine Krupanj putuju u Šabac, a sredstvima koja se izdvajaju za putne troškove moglo je da se otvori još jedno radno mesto.

- Ukupni putni troškovi na nivou cele Srbije mesečno iznose milion dinara - naveo je Zarić i dodao da je time naneta i velika šteta mobilnosti vatrogasnih jedinica, koje su i bez toga suočene sa nedostatkom ljudstva.

Sindikat je upozorio da je Srbija, sa 3.200 vatrogasaca, popunila 60 odsto kvote koju je propisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Evropskim standardima je predviđen jedan vatrogasac na 1.000 stanovnika.

- Srbiji je neophodno da donese i primeni Zakon o vatrogastvu - rekao je potpredsednik sindikata Saša Milojević, ističući da tim aktom treba preciznije regulisati celu ovu oblast - od minimalnog broja zaposlenih i stepena oprmljenosti do opisa radnog mesta vatrogasca.

Izvor: 24sata

Pogledajte još