Ovo je bila najopasnija zver evropskog kontinenta

"Deset metara dug torvosaurus gurneyi koji je živio tokom jure bio je impresivna dvonožna zverka teška četiri do pet tona i sa lobanjom dugačkom 1,2 metra. Imao je moćnu vilicu sa zubima od 10 centimetara i možda je bio pokriven pretečom perja", kaže Hendriks.

"Torvosaurus gurneyi očigledno je bio supergrabljivac koji se hranio velikim životinjama poput dinosaurusa biljojeda"
, dodaje on.

Tokom jure dinosaurusi mesožderi bili su srednje veličine, odnosno prosečne dužine od dva do pet metara.

Ostatke novootkrivene vrste dinosaura pronašao je u Portugalu amaterski lovac na fosile 2003. u brdskom području oko 70 kilometara severno od Lisabona. Prošle godine otkriveni su i fosilni ostaci embriona te vrste takođe u Portugalu.

Otkriće je objavljeno u časopisu Plos one.

U vreme kad se torvosaurus kretao tim delom Portugala to područe je bila velika rečna delta sa obiljem slatke vode i vegetacije. Uz dinosauruse i leteće reptile tu su bile i preteče ptica, krokodili, kornjače i mali sisari veličine miša, kaže paleontolog Oktavio Mateus sa Univerziteta Nova de Lisboa.

Otkriveni dinosaurus pripada rodu torvosaurus. Njegov rođak torvosaurus tanneri živeo je u isto vreme na području Severne Amerike i otkriven je 1979. godine.

Naziv torvosaurus znači opasni gušter.

Torvosaurus nije bio jedini mesožder u Evropi ali je bio najveći mesožder i najveći grabljivac uopšte u doba jure. Dinosaurusi mesožderi koji su živeli na području Severne Amerike poput T.rexa, Severne Afrike i Argentine bili su još veći od torvosaurusa ali su živeli mnogo kasnije tokom krede.

Izvor: 24sata

Pogledajte još