Partizan je od Grada dobio više novca nego Zvezda

Gak je u saopštenju naveo da je Sekretarijat za sport i omladinu "od 2008. godine do danas uplatio KK Partizan (što direktno, što preko računa JSD Partizan) iznos od 153.783.768 dinara, a da je u istom periodu KK Crvena zvezda dobila (što direktno, što preko SD Crvena zvezda) iznos od 56.182.146 dinara.

Gak se pozvao na "Pravilnik o kriterijumima, uslovima i načinu finansiranja beogradskih sportskih organizacija za učešće i postignute rezultate u evropskim i regionalnim klupskim takmičenjima", kojim je određeno da KK Partizan kroz plasman u TOP 16 fazu Evrolige ostvari pravo na četiri miliona dinara.

"Ovaj iznos će biti uplaćen u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima grada. Napominjemo da je "Pravilnik" jedini važeći dokument po kome radi Sekretarijat za sport i omladinu Beograda. Dogovori i tabele koje pokazuje gospodin Vujošević nikada nisu bile zvanične odluke Skupštine grada", navodi se u saopštenju.

Vujošević je juče rekao da su Partizan i Crvena zvezda dobili po četiri miliona dinara za učešće u Evroligi, a da je za učešće u TOP 16 fazi ranije predviđeno da klub dobije 10 miliona dinara.

Gak je naveo da u iznose koji je Partizanu i Zvezdi uplatio Sekretarijat za sport nisu uključena druga izdvajanja, koja Beograd daje tim košarkaškim klubovima.

"Grad sufinansira odigravanje svake utakmice u Beogradskoj areni u iznosu od 50 odsto cene zakupa, što iznosi 12.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po utakmici. Finansira 400 sati treninga godišnje u hali Pionir za oba kluba i grad je bez naknade ustupio zemljište za izgradnju dve dvorane za treninge oba kluba", navodi se u saopštenju.

Uz Pravilnik je objavljena i tabela sa iznosima za svaki sport i fazu takmičenja, kako bi klubovi u potpunosti i transparentno bili upoznati sa svojim pravima i to je prvi put da je javnost potpuno upoznata sa sadržajem pravilnika i načinom nagrađivanja klubova.

Gak je istakao da Sekretarijat za sport i omladinu zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Beograd ima umanjen budžet, pa je zamolio klubove da kada potražuju novac od grada, imaju u vidu tu činjenicu.

U saopštenju se dodaje da će Sekretarijat nastaviti da radi transparentno, u cilju da svi korisnici budžetskih sredstava imaju fer i jednake uslove, kao i da će na portalu grada biti redovno objavljivani svi važni dokumenti, odluke, kriterijumi i izveštaji.

Beta

Pogledajte još