"Ranjeno" ostrvo: Veličanstveni spomenik Brejvikovim žrtvama

On je odlučio da uradi nešto šokantno, kakav je bio i ovaj masakr - podeli ostrvo na kome se desila tragedija na pola.

Tog 22. jula 2011. 77 osoba je ubijeno, osam autobombom postavljenom u Oslu, i 69 na ostrvu Utoji. Norveška je bila u šoku i neverici.

Dalberg je pokušao da dočara ono što se desilo tragediju kroz umetničko delo. Odlučio jednostavno da napravi veliku "ranu" i da odvoji deo zemlje od glavnog kopna, u zalivu Tirifjorden. Ta rana predstavlja onu koja je načinjena tog dana, kada je izgubljeno toliko mladih života. Tako je ta tragedija većno ucrtana u izgled ove zemlje.

(old_image)

Sama "posekotina" neće biti na ostrvu Utoji, gde se desila tragedija, ali će turisti u okviru memorijala moći da posete i ostrvo. Posetioci memorijala, koji će se zvati "Sećanje na ranu", će moći da prođu kroz šumu na ostrvu, i uđu u tunel koji vodi do tog preseka u zemljištu. Sa druge strane biće imena svih onih koji su poginuli tog dana.

(old_image)

"Imena će biti dovoljno blizu da mogu lako da se pročitaju, opet van domašaja. Time se predstavlja ideja da su ti životi zauvek izgubljeni" kaže umetnik.

Dana 22. jula 2011, Brejvik otišao na ostrvo Utoja, mesto na kome se održavao kamp omladine Radničke partije. Predstavio se kao policajac, a potom otvorio vatru na nenaoružane adolescente, i tom prilikom ubio njih 69. Najmlađa žrtva je u tom trenutku imala samo 14 godina.

(old_image)

Dva sata ranije, u Oslu je eksplodirala bomba, i tom prilikom je bilo ubijeno 8 ljudi. Kada su policajci stigli na ostrvo, Brejvik nije pružao otpor pri hapšenju.

Foto: Jonas Dahlberg Studio

Blic

Pogledajte još