Sramota: Diplomci bez posla plaćaju lečenje

Jer svršeni studenti koji završe na birou gube pravo na besplatno lečenje. Jedini izuzetak su oni koji žive u porodici čiji je mesečni prihod po članu domaćinstva manji do 19.000 dinara.

Svi ostali su u obavezi, da ako žele da imaju zdravstveno osiguranje, kvartalno plaćaju 12.000 dinara doprinosa. I tek tada imate pravo da se razbolite, što se države tiče. A od čega ćete da plaćate kada ste nezaposleni, to ih se ne tiče.

Ko ima pravo na lečenje?
Prema članu 22 zakona, pravo na zdravstveno osiguranje imaju svi koji se leče od HIV infekcije, malignih bolesti, multiple skleroze...

Nažalost, A. J.(24) iz Beograda je bolest, i to multipla skleroza, stigla po prijavljivanju na Biro za nezaposlene, odmah po završetku studija. Tada se suočila sa činjenicom da nema plaćeno osiguranje, jer roditelji, srećom ili ne, imaju penziju nešto veću od 30.000 dinara, pa ne ispunjava uslov da joj država odnosno RFZO plaća zdravstveno osiguranje.

"Osim što nas je ova dijagnoza potpuno zatekla i život nam naopako okrenula, suočili smo se sa činjenicom da smo na ispitivanja, koja su i ukazala na strašnu bolest, morali da idemo kod privatnika, jer naša ćerka nema plaćeno osiguranje. Dalja dijagnostika, međutim, mora da se obavlja u državnim zdravstvenim ustanovama, a i tamo ćemo plaćati preglede dok se ne utvrdi dijagnoza, jer za multiplu sklerozu država preuzima obaveze. Smatrali smo da je važno da završi fakultet i ona je u roku došla do diplome. Da je nastavila sa studijama, bar bi do 26. godine života imala plaćeno osiguranje"
, kaže očajna majka obolele devojke.

Prema podacima NSZ-a, broj nezaposlenih u decembru 2013. godine bio je 769.546, od čega je 13,65 odsto sa višom ili visokom stručnom spremom, što čini armiju od oko 105.000 ljudi. Koliko njih ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje i kako će A. J. iz Beograda ostvariti svoje pravo na lečenje, juče do zaključenja ovog izdanja nismo dobili u RFZO.

Za ove ljude jedina opcija su privatni lekari kod kojih je specijalistički pregled najmanje 2.000 dinara. A za ozbiljnije pretrage i do 100 evra. Neke usluge ove klinike i ne pružaju, pa pacijenti moraju da kroz kvartalno osiguranje te usluge plaćaju u državnim bolnicama.

Izvor: Blic

Pogledajte još