Ljajić: Nema razvoja sela bez odgovarajuće infrastrukture

Foto: Emil Vaš / Beta

Obišavši poljoprivredno gazdinstvo Bajrama Pepića u selu Arapoviće na Pešteru, koje je jedno od najuspešnijih na ovom područiju, Ljajić je rekao da bi takvo gazdinstvo hteli da imamo u većini sela na Pešteru.

"Ovo je primer uspešnog poslovnog poduhvata jednog čoveka. Pokazalo se da je na Pešteru moguće da se pozitivno posluje i bavi poljoprivredom"
rekao je Ljajić.

On je istakao da je obaveza države da ovim ljudima obezbedi odgovarajuću infrastrukturu, jer ovde nema ni veterinarske ambulante, a da se ne govori o poljoprivrednoj apoteci ili drugim uslovima koji će ljudima biti motiv da ostanu da žive i rade na selu.

"Drugi preduslov za razvoj poljoprivrede jeste omogućavanje subvencija koje poljoprivredni proizvođači za sada ne koriste"
, istakao je on, dodajući da su ove godine te subvencije povećane za one koji gaje ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara po grlu stoke, a za jagnjad sa 1.000 na 2.000 dinara po komadu.

Ljajić je ukazao i na problem umatičenja stoke koje na Pešteru ima oko 2.500 grla, istakavši da se mora sa Ministarstvom poljoprivrede pronaći način da se sa tim procesom krene kako bi poljoprivredni proizvođači mogli da koriste subvencije.

"Upravo smo videli primer gde je sve urađeno vlastitim zalaganjem i sopstvenom investicijom bez ikakve pomoći države"
rekao je Ljajić, dodajući da Bajram Pepić koristi subvencije za 30-ak grla stoke od 65 koliko ima, a u letnjim mesecima poseduje i po sto grla.

Pored subvencija, proizvođači će moći da koriste i kredite, dodao je on, precizirajući da je reč o arapskom kreditu, čiji je rok otplate tri godine, a kamatna stopa četiri odsto.

"Država osigurava kompletan iznos kredita i to će biti još jedan podsticaj za razvoj agrara, razvoj poljoprivrede i podsticaj za poljoprivrednike"
rekao je Ljajić.

Blic

Pogledajte još