Do 450 evra pripreme na fakultetima

Uzimanje časova kod privatnih profesora svakako je jeftinija varijanta za buduće brucoše (10 evra po dvočasu), ali je poznato da priprema na fakultetu omogućuje bolji rezultat na prijemnom ispitu. Naime, pitanja za prijemni često pišu isti oni profesori koji drže i pripremnu nastavu na fakultetu, i koji najbolje znaju šta studenti treba da uče za završni ispit.

Prijemni ispiti od kraja juna

Prijemni ispiti će se, kao i svake godine, polagati od kraja juna do sredine jula. U prvom upisnom roku na Beogradskom univerzitetu prijemni ispiti biće organizovani od 30. juna do 4. jula. Studenti će prethodno, od 25. do 28. juna, predavati dokumenta i prijavljivati se za polaganje. Preliminarne rang-liste moraju da budu objavljene najkasnije 6. jula, a pet dana kasnije i konačno rangiranje.

Da bi se pripremali na fakultetu, studenti treba da izdvoje poprilično novca. Po cenama prednjači Stomatološki fakultet u Beogradu na kome se pripremna nastava iz samo jednog predmeta naplaćuje 24.000 dinara, ali obuhvata čak 50 časova.

Učiteljski fakultet u Beogradu takođe nije jeftin. Cena pripremne nastave iz srpskog jezika košta 16.000 dinara, iz opšte kulture 6.000, a iz fizičke i muzičke sposobnosti 5.000 dinara, što znači da je za ukupnu pripremu potrebno izdvojiti skoro 250 evra.

Fakultet političkih nauka nešto je skromniji, pa je za celokupnu pripremnu nastavu potrebno 12.000 dinara. ETF isto nije skup budući da priprema obuhvata čak 60 časova po predmetu, a košta 30.000 dinara.

Kao i prošle godine, novosadski fakulteti drže niske cene pripremnih časova. Primera radi, 20 časova iz matematike na FTN-u košta 9.500 dinara, a poznato je da su časovi iz matematike inače veoma skupi, pa bi i kod privatnih profesora koštali najmanje 10 evra.

Od 30. juna do 4. jula prvi upisni rok
- 200 evra je prosečna cena pripremne nastave po predmetu
- četvrtina maturanata, pokazuju istraživanja, počela je pripreme još u prvom polugodištu
- četiri odsto maturanata smatra da je za pripreme dovoljno mesec dana, a tri odsto smatra da im uopšte nisu ni potrebne pripreme
- od 30. juna do 4. jula trajaće prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu
- 9.547 budžetskih i 5.133 samofinansirajuća studenta upisaće Univerzitet u Beogradu u prvu godinu studija

Izvor: 24 sata

Pogledajte još