Na Krimu 30.000 vojnika

Serhij Astahov, pomoćnik šefa graničarske službe, rekao je za Rojters da je ta cifra procena i da obuhvata i vojnike koji su prošle nedelje došli i pripadnike ruske Crnomorske flote, koja je permanentno stacionirana u krimskoj luci Sevastopolju.

Rusija, čije su snage prošle nedelje okupirale crnomorsko poluostrvo Krim, tvrdi da se tamo nalaze samo vojnici stacionirani u Sevastopolju. Ruski vojnici su zauzeli položaje širom Krima bez ikakvih obeležja na uniformama, ali na njihovim vozilima se nalaze ruske vojne registarske tablice, navodi Rojters.

Ukrajina kaže da je na Krim došlo pojačanje od više ruskih hiljada vojnika i da su se proširili na čitavo okupirano ostrvo, čime krši sporazum o bazi u Sevastopolju.

Ukrajinske vlasti su ove nedelje objavile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika. Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je da je ukrajinski vojni zvaničnik Mihajlo Koval, takodje, izjavio da se na Krimu u ovom trenutku nalazi oko 30.000 ruskih vojnika.

Koval je rekao da je situacija na granici i dalje napeta, naročito na krimskom kontrolnom punktu. On je naveo da su ruski vojnici uhapsili 12 graničara, medju kojima i devet žena.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, kako je preneto, izjavio da Rusija nije poslala vojnike na Krim i da su oružane grupe u ruskoj vojnoj uniformi navodno "krimske jedinice za samoodbranu".

Izvor: B92

Pogledajte još