U sukobima policije i demonstranata u Egiptu troje mrtvih 28 povređenih

U međuvremenu, bezbednosni izvor je, kako je javio AFP, rekao da je u Kairu povređeno 17 policajaca, a da su demonstranti zapalili troje policijskih vozila.

Pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija skoro svaki dan protestuju zahtevajući njegov povratak na vlast, otkako ga je vojska uklonila u julu prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je širom zemlje danas uhapšeno 69 Morsijevih pristalica. Neredi su izbili u Kairu, i drugim gradovima, drugom po veličini Aleksandriji i Al-Arišu na Sinajskom poluostrvu gde je na islamističke demonstrante policija bacala suzavac, preneli su egipatski mediji.

U Kairu je poginulo troje ljudi, a 23 osobe su povređene u neredima, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Morsi je uhapšen i optužen je da je podsticao ubistvo opozicionih demonstranata ispred predsedničke palate decembra 2012. godine. Protiv njega se vode još dva postupka - za bekstvo iz zatvora 2011. godine tokom ustanka protiv predsednika Hosnija Mubaraka, i za špijunažu.

Morsi bi mogao da se suoči sa još jednom tužbom, zbog vređanja suda, ali datum podizanja ove optužnice nije najavljen.

Posle uklanjanje Morsija s vlasti došlo je do najkrvavije političke krize u modernoj egipatskoj istoriji. Snage bezbednosti ubile su stotine njegovih pristaša i uhapsile na hiljade, ali su i same izgubile nekoliko stortina ljudi. Pokret Muslimansko bratsvo, kojem je pripadao i Morsi, je stavljen van zakona.

Izvor: Blic/ foto: AP

Pogledajte još