Ombudsman: Žene u Srbiji i dalje trpe nasilje i diskriminaciju

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika građana, Janković je izrazio očekivanje da će svi zakoni, strategije i planovi koje je Srbija usvojila, a pre svega njihova dosledna primena, kao i odgovornost za suprotno, uroditi bržim unapređenjem položaja žena u društvu.

"Posebnu pažnju zaslužuje položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene ređe seksualne orijentacije, žene koje su preživele nasilje, kao i žene u ruralnim sredinama", rekao je Janković.

Ombudsman je osudio i sve učestalija javna istupanja pojedinih organizacija i političkih grupacija koje identitet žene nastoje da ograniče na reproduktivnu ulogu u porodici.

U saopštenju se dodaje da je na juče održanom sastanku Zaštitnika građana sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede, regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje zaključeno da i pored pomaka u toj oblasti u odnosu na prethodni period, još ne može da se govori o punoj rodnoj ravnopravnosti.

Izvor: Beta
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još