Zašto se proslavlja 8. mart?

0

8. marta 1857. godine u Njujorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtevajuci bolje uslove rada za žene. Na isti dan, na istom mestu samo 51 godinu kasnije, u štrajku 1908. godine radnice su najpre bile zatvorene u fabrici, a potom je izbio požar u kom je stradalo 129 žena. U znak sećanja na ovaj događaj, godinu dana kasnije u Njujorku je po prvi put obeležen 8. mart.

1910. godine u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena najpre proglašen 19, a ne 8. mart. Tada su žene Nemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa.

Najvažniji rezultati izjednačavanja rava žena bili su uvođenje osmočasovnog radnog vremena, mogućnost iste visine plate za muškarce i žene, kao i socijalna zaštita majki i uvođenje prava na trudničko i porodiljsko bolovanje.

U Nemačkoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912. su i žene u Francuskoj zatražile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913. u Rusiji.

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921. godine odlučeno je da se 8. mart, u celom svetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Na ovaj način svet se podseća na dugogodišnju žensku borbu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.