Independent: Timošenko imala stotine računa u inostranstvu?

Advokat Timošenkove, Sergej Vlasenko, demantovao je te navode, tvrdeći da je reč o "velikom prljavom propagandnom ratu" protiv bivše premijerke, za koju se očekuje da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, predviđenim za maj.

"Independent" je imao uvid u izveštaj istražitelja advokateske kancelarije Lorensa Grejema, u kojem je navedeno da su Timošenkova i članovi njene porodice bili povezani s 278 računa u 26 zemalja, od kojih je 85 bilo u britanskim bankama.

Većina tih računa je u medjuvremenu zatvorena i ostalo ih je svega 13, navedeno je u izveštaju.

Istraga je bila otvorena u martu prošle godine, na zahtev tadašnje ukrajinske vlade predsednika Viktora Janukoviča da se udje u trag 200 miliona dolara koje su, navodno, nezakonito pribavili, izmedju ostalih, Timošenkova i Pavlo Lazarenko, takodje bivši ukrajinski premijer.

Novac je, navodno, nestao sredinom 1990-ih godina, u vreme kada je Timošenkova bila na čelu Ujedinjenog energetskog sistema (UES), kojem je Lazarenko, tadašnji predsednik vlade u Kijevu, obezbedio monopol na uvoz ruskog gasa.

Te optužbe nisu povezane sa onima za proneveru za koje je Timošenkova kasnije osudjena na zatvorsku kaznu.

Londonski list navodi i da je Lazarenko 2004. godine u SAD osudjen na osam godina zatvora zbog pranja novca, kradje i nezakonitog prebacivanja novca na račune u inostranstvu, ali da je američko tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Timošenkove zbog nedostatka dokaza.

Vlasenko je odbacio te navode i rekao da Timošenkova nije učestvovala ni u kakvim trgovinskim aktivnostima otkad je 1997. godine postala političarka.

"To je laž, to nije istina... Ona nema nikakvu imovinu, nikakva sredstva, nikakve račune u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj",
rekao je advokat "Independentu".

Naručena istraga je, prema njegovim rečima, falsifikovana i sponzorisao ju je Janukovičev režim kako bi Timošenkova bila diskreditovana.

Izvor: Blic/ foto: AP Photo/Peter Morrison

Pogledajte još