Jacenjuk: Ukrajina ne odustaje od svoje teritorije

Arsenij Jacenjuk i Anders Fog rasmunsen, generalni sekretar NATO u Briselu / Foto: AP

"To je naša zemlja i mi od nje nećemo odustati ni za centimetar. To treba da znaju Rusija i njen predsednik", rekao je Jacenjuk na skupu u Kijevu, povodom 200. godišnjice rođenja Tarasa Ševčenka, najvećeg ukrajinskog pesnika i simbola buđenja nacionalne svesti Ukrajinaca.

On je dodao da će Ukrajina učiniti sve kako bi na "diplomatski i politički" način rešila krizu na Krimu.

Ocenio je da će SAD i Velika Britanija učiniti sve kako bi se očuvala nezavisnost Ukrajine, s obzirom da su one, zajedno s Rusijom, garanti sporazuma iz 1994.

"Nalazimo se pred najvećim izazovom od kada je Ukrajina postala nezavisna",
rekao je Jacenjuk.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov je kazao da su reči Tarasa Ševčenka "Borite se i pobedićete" postale slogan novih ukrajinskih vlasti.

Skupovi u čast Ševčenka održani su i na Krimu.

Ruska vojska raspoređena je na Krimu od prošle nedelje, što su SAD i zapadne zemlje oštro osudili, naglašavajući da to predstavlja kršenje međunarodnog prava. Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, rekao da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i interese Rusa na Krimu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je odbacio svaku mogućnost dijaloga sa novim vlastima u Ukrajini, koje je nazvao produženom rukom ekstremista.

Za 16. mart najavljen je referendum o pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.


Beta

Pogledajte još