Željko Ožegović: Dokazao sam da je moguća politika bez afera i skandala

"Vreme je za posao u Beogradu"

"Kao predsednik opštine Novi Beograd, u dva mandata, dobio sam razna priznanja, a najponosniji sam na nagradu za najbolju opštinu u Srbiji, koju mi je dodelio Zoran Đinđić"
, rekao je Ožegović.

Za vreme njegovog mandata opština Novi Beograd dobila je nagradu Transparency International za najbolje novo opštinsko rukovodstvo 2001. godine.

"Ova priznanja su bila potvrda da posao radim kako treba", rekao je rekao je kandidat LDP za gradonačelnika Beograda.

Na koji od poslova ste najponosniji i zašto?

Najveći posao, koji sam uspeo da uradim je da Novi Beograd od velike spavaonice pretvorim u veliko gradilište u kome se zaposlilo preko 50 hiljada ljudi. Uspeo sam tako što sam rasteretio privredu od birokratije i viška procedure. Kao najveći dokaz toga je stopa nezaposlenosti, koja je snižena na 7%. Zatim, postignuta je velika efikasnost administracije. Novi Beograd je jedina opština koja je uvela evropski standard u odnosu između broja zaposlenih u administraciji i broja stanovnika. Opština sa skoro 250 hiljada ljudi imala je 212 zaposlenih u administraciji. U anketama o radu lokalne administracije na kraju mog mandata, rad opštinara ocenjen je ocenom 4.4. Tome je doprinelo i uvođenje prakse da se posao u uslužnom centru završava za najviše 15 minuta, a građani su prvi put imali mogućnost daa koriste govorne automate i svoje dokumente naručuju preko interneta ili telefonom.

Za šta je vreme u Beogradu?

Vreme je za posao u Beogradu. Sa svojim timom sam napravio listu poslova koje smo formulisali u programu „16 poslova za Beograd od 16. marta“. Prioritet nam je podizanje efikasnosti poslovanja Grada i opština, kroz uvođenje evropskih standarda odnosa broja građana i broja zaposlenih u administraciji. Da se ne dešava da imamo preglomaznu administraciju, koja guši građane i sprečava razvoj privrede. Grad se vodi novcem građana i zato imam obavezu da se brinem o svakom potrošenom dinaru. Time sam se vodio na Novom Beogradu i napravio sam rezultate, a ipak je budžet opštine na kraju mog mandata bio u suficitu skoro 300 miliona. Svako može da vodi grad tako što bi pozajmljivao novac. Beograd hitno mora da donese plan razduživanja grada, da ne ostavljamo praunucima dugove koji su proizvod neodgovornosti političara. Vreme je da najvažniji posao opštinskih i gradskih vlasti postane izgradnja i funkcionisanje grada, a ne samo ubiranje i trošenje poreza.

Šta vidite kao glavne probleme u Beogradu?

Beograd je danas veliki organizam sa 2 miliona građana. U budućnosti će taj broj biti još veći. Centralizacija takvog sistema dovela je do toga da se izgubio odnos između vlasti i građana. Političari moraju da shvate da građani Beograda u različitim delovima grada nemaju iste probleme, čak ni u različitim delovima opština. Kao početak rešavanja komunalnih problema je objedinjavanje komunalnih službi i uvođenje jedinstvenih standarda u odnosu cene i kvaliteta. Neophodna je transparentnost kako bi svaki građanin znao šta, zašto i koliko plaća. Beograd zahetva rešenje problema odlaganja komunalnog otpada. Najbolje rešenje za to je izgradnja moderne deponije i reciklažnog centra u Vinči.

U januaru ste napustili Demokratsku stranku. Šta se krije iza vaše odluke?

Nisam ja napustio Demokratsku stranku, ona je napustila mene i mnoge druge uspešne ljude. To više nije bila stranka u koju sam se učlanio pre 20 godina. U DS-u nisu cenili moje rezultate, niti su imali sluha politiku koju sam u Beogradu realizovao zajedno sa Nenadom Bogdanovićem. U LDP-u sam dobio prostor za to.

Opštine moraju da postanu mnogo više od izdavanja ličnih dokumenata i zavođenja dopisa građana. Grad mora da vrati nadležnosti, a da svoje poslove završava odgovorno i na vreme. Posao kojim Grad treba da se bavi jeste i problem bezbednosti. Liberalno Demokratska Partija je inicirala osnivanje Gradske komisije za bezbednost. Predstavnici Beograđana moraju da budu nadležni za izbor i kontrolu rada šefa policije, koji mora biti odgovoran građanima za čiju bezbednost je zadužen.

Postoje li brza rešenja koja bi Beograđanima olakšala život ili je reč samo o dugoročnim planovima.

Ne postoje brza rešenja, ali može brzo da se počne sa rešavanjem problema. Dugoročni planovi su svakako potrebni, kao okvir i cilj ka kome se teži. Kratkoročni poslovi su neophodnost. Primera radi, kratkoročan posao koji bih uradio kao gradonačelnik, jeste da sledeću zimu najugroženiji dočekaju u toplim prihvatilištima bez straha za sopstveni život. Dugoročno, javna preduzeća moraju da prestanu da budu glavne socijalne ustanove, dok su ugroženi na ulici, bez smeštaja u svim vremenskim uslovima. Socijalnu zaštitu izmestiti iz javnih preduzeća i dati veće nadležnosti opštinama. Moj cilj je gradska uprava koja odgovorno troši novac poreskih obveznika.

Šta je to što vas razlikuje od ostalih kandidata za gradonačelnika Beograda?
Dokazao sam da je moguća politika bez afera i skandala. Ponosan sam na to što iza sebe nisam ostavio nijednu aferu, već najdinamičniju opštinu u zemlji i suficit u kasi od skoro 300 miliona.

Pogledajte još